Vernici, OVE posne namirnice su zapravo MRSNE!


IZVOR: Republika - 04.01.2020 | 21:30


Iako strogo pazimo šta jedemo, tokom posta se dogodi da ponekad konzumiramo nešto za šta nismo bili sigurni da li je životinjskog porekla.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Poznato je da post nije samo uzdržavanje od hrane, već i od loših misli i dela, ali mnogi vernici ne vole da dođu u situaciju da se "ogreše" hranom, naročito ako su bili uvereni da se u potpunosti pridržavaju svih pravila.

I zaista, vernici koji počnu da proučavaju, da pažljivo čitaju sitna slova sastojaka na proizvodima, zapadaju često u nedoumice, koju hranu treba smatrati za posnu i upotrebljavati je, a koja je sumnjiva i nje se kloniti. Ispostavilo se da većina tih “biljnih imitacija mrsne hrane” zapravo nije posna.

Postan je jedino sir od soje, a većina drugih koji se tako deklarišu sadrže kazein, protein koga ima jedino u mleku.

Veoma je važno da pročitate deklaraciju, jer i mnogi biljni sirevi mogu da sadrže neki sastojak životinjskog porekla – kazein. Ako kupujete biljni kačkavalj, proverite da li sadrži kazein.

Čokoladne bananice nisu posne, jer se želatin, koji se nalazi unutar njih pravi od životinjski kostiju.

Isto važi i za gumene i žele-bombone.

Takođe, u mnogim pecivima i testenini ima jaja ili jaja u prahu, zato nije svaka testenina posna. Na primer, hleb se u nekim pekarama premazuje smesom koja sadrži jaja, da bi dobili sjaj i hrskavost.

Šokantno je i saznanje da svaka riblja pašteta nije posna, pa se i tu preporučuje da se pročita deklaracija.

Foto: pixabay.com

Mnogi misle, takođe, da je smoki kao i ostale grickalice slične smokiju posna hrana, međutim, nije. On i većina ostalih sadrže mleko u prahu i kakao maslac, a ovi sastojci nisu posni.

Dobro obratite pažnju i na napolitanke, jer čokoladni prelivi nisu samo od kakaoa, koji je postan, nego sadrži i mleko ili mleko u prahu.

Takođe, alkoholna pića ne smatraju se posnim, naročito u danima kad se posti samo na vodi. Samo je vino dozvoljeno u danima kada i riba, a to je nedeljom i o velikim praznicima.

Sveštenici savetuju da je najbolje kad se u postu koristi sveža i neobrađena hrana, dakle sveže voće i povrće, koje ćete sami pripremiti, sa ili bez dodatka biljnog ulja, po vašem izboru. Margarin je u principu postan, kao i biljna mast i sve vrste zejtina.

Međutim, u tom traženju posne hrane treba paziti da se ne upadne u opasnost formalizma. Umesto da nam post bude sredstvo radi postizanja molitvenog raspoloženja i duhovnog usavršavanja, on prođe u cepidlačenju promila nekog mlečnog proizvoda. Jer, mnogo je važnije i koliko ćemo uneti posne hrane u organizam, nego njen hemijski sastav.

Post se sastoji ne samo u određenoj hrani, već i u uzdržavanju od prejedanja. Sam telesni post ne doprinosi duši, ako nije vezan sa nastojanjima da se čovek promeni, da suzbije svoje nagone, da obuzda svoju volju i njene prohteve, a da pojača molitvu, da razbukta u sebi ljubav prema Bogu i bližnjemu, da otvori dušu svoju za praštanje i srce svoje za pomoć potrebama.