Rusi obožavaju OVAJ srpski dezert, a nisu imuni ni na našu salatu


IZVOR: telegraf.rs, Republika - 09.01.2020 | 21:00


Srpska kuhinja je svetski poznata kao jedna od najukusnijih, a na nju nisu ostali imuni ni Rusi.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

I dok smo mi ljubitelji ruske salate, Rusi su i te kako ljubitelji srpske salate čiji je recept među prvima kada su dodaci obroku u pitanju.

- Sastojci su krajnje jednostavni: paradajz, krastavci i luk. Vrhunac je ako dodate ljutu papriku i ovčji sir. Veoma ukusno i pikantno - piše na popularnom ruskom kulinarskom sajtu.

Evo i kako se koh pravi prema tradicionalnoj srpskoj recepturi

Sastojci:

Za testo:
  • 3 jaja
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike kašice
  • 3 kašike šećera
  • 1 prašak za pecivo
Za preliv:
  • pola litre mleka
  • 1,5 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
Priprema:
  • Sjedinite sve sastojke za testo i pecite na 200 stepeni 25 minuta.
Preliv:
  • Na umerenoj vatri kuvajte mleko, dodajte šećer i sačekajte da se istopi. Čim se istopi sklonite mleko sa vatre.
  • Kolač isecite i tek onda ga prelijte zašećerenim mlekom.
  • Pustite kolač da upije nekih 30ak minuta, pa tek onda poslužite.

S druge strane postoji još jedan srpski recept koji se nalazi među omiljenim ruskim dezertima.

- Srpski koh je tradicionalni dezert u Srbiji koji podseća na naš "mokri" manik. Ova torta je veoma ukusna i nežna zahvaljujući slatkom mlečnom punjenju. Najbolje je jesti ga kašikom.

Zanimljivo je da za srpski koh recept u potpunosti nepromenjen od onog sa ovih prostora, pa ga se uglavnom svi Rusi pridržavaju, a sudeći po broju lajkova - obožavaju ga!