(RECEPT) Kolibri torta: Jednostavna raskoš inspirisana prolećem
IZVOR: Republika - 16.04.2020 | 06:00
Na vrata vašeg doma konačno je stigao omiljeni prolećni praznik, Uskrs. Da li ste sve pripremili da vaša uskršnja trpeza i ove godine bude pretvorena upravo malo kraljevstvo hrane lepog ukusa ikreacija šarenih dezena? Znate li da ovu čaroliju lako možete da realizujete jednom nabavkom u Lidlu, ali i uz sjajne recepte?
Kako ne biste proveli previše vremena razmišljajući o tome kojim dezertom ove godine da oduševite svoje ukućane, Lidl gastro zvezda Nina Vaš -@ninipanini.rs ima odličan recept za Kolibri tortu, koja svojim izgledom i ukusom odiše prolećem. Osnovni sastojci su 4 zrele banane i konzerva ananasa, tako da se odgovor na pitanje zašto se baš za nju odlučila sam nameće, a uz to, svi proizvodi su na dohvat ruke u Lidlovim prodavnicama širom Srbije.
Foto: Ninipanini
Potrebno je sledeće:
Za koru:
- 350g brašna Castello
- 1 prašak za pecivoBelbake
- 1 kašičica cimeta Kania
- 350g kristal šećera Castello
- 4 zrele banane
- 1 konzerva ananasa Freshona
- 2 cela jaja
- 240ml suncokretovog ulja Vita Dor
- 50g seckanih oraha / badema /lešnika
Foto: Ninipanini
Za krem:
- 5 žumanaca
- 250g šećera u prahu Belbake
- 1 mileram Pilos
- 250ml slatke pavlake Bianca Lieve
Priprema:
Napravite koru tako što ćete zagrejati rernu na 180°C.
U jednu posudu pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, cimet, šećer, a u drugu prvo izgnječite banane u kašicu, pa im dodajte komadiće proceđenog ananasa, a zatim u to umutite jaja i ulje.
Mokre sastojke dodajte suvim i mešajte varjačom dok se sasvim ne sjedine. Na kraju dodajte seckane orahe ili voće po želji.
Foto: Ninipanini
Pecite kao dve odvojene kore u kalupu veličine 20-25cm koji ste prethodno dobro podmazali i obložili papirom za pečenje. Kore se peku oko 35-40 minuta, kada fino narastu i porumene, a sredina bude sasvim pečena.
Nakon pečenja kore umotajte u plastičnu foliju i ostavite na sobnoj temperaturi da se sasvim ohlade.
Za to vreme žumanca mutite na pari sa 5 kašika šećera dobrih 10 minuta. Nakon toga malo ih prohladite, pa im dodajte mileram i šećer,a zatim dobro umutite. Smesa će biti dosta retka.
U drugoj činiji čvrsto umutite slatku pavlaku, pa joj dodajte mileram sa žumancima i mutite dok se ne sjedine. Fil je potrebno ohladiti nekoliko sati u frižideru pre filovanja.
Na kraju sastavite tortu i ukrasite svežim cvetićima ili po želji.
Detaljniji recept i Nininu inspiraciju pogledajte na blogu, a mi se nadamo da vam je Lidl gastro zvezda pomogla da se odlučite koji ćete slatkiš praviti za predstojeći praznik. Imamo samo jednu napomenu – iako smo rekli da se lako i brzo pravi, kad je budete napravili bićete iznenađeni kako raskošno izgleda. I biće vam jasno zašto će ona predstavljati krunu vaše uskršnje trpeze.