EVO KAKO ĆE SVADBE ODSAD IZGLEDATI! Ne razlikuje se puno od sahrana, osim što ima TORTE i...
IZVOR: kurir.rs, republika.rs - 06.05.2020 | 07:44
Svi oni koji su planirali svadbu za drugu polovinu maja, moraće da je pomere za mesec dana, kada će doći do ublažavanja mera i po pitanju svadbenih veselja i drugih većih slavlja i okupljanja.
Međutim, spisak od 500 zvanica krenite već sad da skraćujete i gledajte da ne prelazi 150. Samo mladenci, kumovi i matičar, sa sve zaštitnim maskama i rukavicama i uz propisanu udaljenost, tako izgledaju venčanja za vreme vanrednog stanja u Srbiji.
U glavnom gradu za ovih gotovo mesec i po dana, na ovaj način sklopljeno je više od stotinu brakova. Posle venčanja u svadbenim salama pri opštinama, mladenci su sa kumovima išli na ručak pravo kući, jer ni restorani do prekjuče nisu radili.
Iz Sekretarijata za upravu grada Beograda kažu da se i svakodnevno već zakazana venčanja pomeraju za druge termine na zahtev mladenaca. A takva situacija nije samo u Beogradu, već u celoj Srbiji. Međutim, oni koji bi osim registracije u opštini da imaju i svadbeno veselje, najbolje da svoje "sudbonosno da" pomere za drugu polovinu juna.
Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da je stav većine epidemiologa da se u drugoj polovini juna dozvole i svadbena veselja.
- Oni koji su planirali svadbu za drugu polovinu maja, neka je odlože za mesec dana. Ništa ne gube ni svatovi ni mladoženja ni mlada, a imaćemo daleko mirniju situaciji u junu, bar prema ovoj epidemiološkoj prognozi - navodi Tiodorović.
Oni koji uveliko prave spisak, nek se ne rasplinjuju. Epidemiolog Tiodorović kaže da ipak ne treba očekivati, bar ne u početku, da svadba ima više stotina gostiju.
- Niko ni od naših suseda nije odjednom dopustio veliki broj ljudi. Ni u Evropi nemate slobodno 500 ljudi. Svi su se ograničili na 50 do 100 ljudi. Moguće je da ćemo mi tada imati procenu koja će biti bolja, sadržajnija, sigurnija i da ćemo na osnovu toga reći da je u redu da bude, na primer, 150 ljudi.
Ali će i dalje morati da se poštuju mere u smislu da u tom restoranu gde slave prođu kroz dezo-barijeru, da tu budu dezinfekciona sredstva, da konobari nose maske i drugo - navodi naš čuveni epidemiolog.