Zapažen nastup predstavnika Srbije na Festivalu nacionalne kulture u Moskvi


IZVOR: Republika - 29.08.2020 | 11:45


Na Festivalu nacionalne kulture „Prijateljstvo bez granica“, pratećoj manifestaciji Međunarodnih vojnih igara u Rusiji, svakog dana u različite programske tačke festivala uključeni su članovi hora, deo ansambla "Stanislav Binički" i igrači KUD „Dimitrije Koturović”, koji predstavljaju Ministarstvo odbrane i Srbiju na ovoj prestižnoj međunarodnoj manifestaciji.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Naši predstavnici na Festivalu imali su čast da prvi dobiju celodnevno predstavljanje kulturne tradicije svoje zemlje u Domu družbe na poligonu Alabino nadomak Moskve, gde se manifestacija održava. 

Ta prilika iskorišćena je na najbolji način, na visokom umetničkom nivou, uz prisustvo brojne publike koja svakodnevno posećuje festival.

 
$bp("Brid_98701476", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

 
Naši igrači i gudači juče su nastupili u takmičarskom programu ove dve od četiri takmičarske discipline na festivalu.
 
U žiriju su ugledni muzikolozi, koreografi i muzički pedagozi koji ocenjuju nastupe, a prema reakcijama publike i aplauzima, naši takmičari, uz učesnike iz Mjanmara, Vijetnama i Jermenije, imaju šansu za visok plasman.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije


U narednim danima održaće se takmičenja muzičkih parova, vokalnih solista i ogledanje u veštini i lepoti plesanja valcera.

Štand Srbije u Domu družbe na poligonu Alabino je među najposećenijim, a pažnju privlače filmovi u produkciji VFC „Zastava film“, knjige u izdanju Medija centra „Odbrana“ i prikazi vojničkih uniformi srpske vojske i narodne nošnje u kojima se svakodnevno pojavljuju članovi naše ekipe iz KUD "Dimitrije Koturović".
 
Festival nacionalne kulture je sve popularnija prateća manifestacija Međunarodnih vojnih igara. Svaka zemlja učesnica festivala na svom štandu u Domu družbe raznim eksponatima predstavlja osobenosti svoje nacionalne kulture, a u takmičarskom i revijalnom delu umetnici iz tih zemalja nastoje da pesmom i igrom pokažu muzičku i folklornu tradiciju svoje zemlje.

 
$bp("Brid_98701457", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

 
Organizator festivala je Odeljenje za kulturne programe Uprave za kulturu Ministarstva odbrane Ruske Federacije.