DOMAĆICE U PANICI, NIŠTA OD AJVARA! Cene povrća otišle u nebesa, ZIMNICA JEFTINIJA U MARKETU!
IZVOR: Republika - 08.10.2021 | 13:22
Spremanje zimnice uveliko je u toku, a ovogodišnja suša i grad pokosili su povrće u Srbiji. Cene paprike, paradajza, kupusa i ostalog povrća neophodnog za spremanje omiljenih zimskih đakonija zabrinjava kupce ove godine.
Foto: Tanjug/J.PAP, D. Aničić, A. Nalbantjan
Velike suše, visoke temperature i vremenske nepogode doveli su do povećanja cena povrća na tržištu, a samim tim i mnoge domaćice ostavili bez zimnice.
Ovogodišnja cena povrća na pijacama veoma je visoka,a u odnosu na prošlu godinu za neke proizvode potrebno je izdvojiti i duplo više novca. Pa se postavlja pitanje da li se ove godine više isplati praviti ili kupiti zimnicu.
Cene otišle u nebesa |
|
---|---|
Prošla godina | Ova godina |
paprika: 100-200 |
paprika: 100-300 |
paradajz: 100-180 krastavac: 50-150 kupus: 30-80 patlidžan: 50-70 |
paradajz: 100-300 krastavac: 80 -150 kupus: 100-150 patlidžan: 60-80 |
Ekipa portala Republika obišla je prodajna mesta na pijacama kao i markete, a cene povrća variraju, zavise i od klase proizvoda, ali i od "akcija" koje neke prodavnice nude.
Foto: ST/A. Nalbantjan
Naša sugrađanka koju smo zatekli kako se cenka sa prodavcem za paprike, ističe da je svo povrće preskupo, a posebno paprike od kojih se prave mnoga zimska jela.
- Sad gledam ovu skupoću i čekam da cene bar još malo padnu jer se ovako ne isplati praviti zimnicu. Domaće je domaće, ali džep mnogo trpi, a u prodavnici može da se nađe jeftinije - kaže Ana obilazeći tezge po pijaci na Banovom brdu.
Foto: Tanjug/J.PAP
Ni prodavci kao ni kupci nisu zadovoljni zbog visokih cena, ali ističu da im je grad ubio rod, pa zbog toga ove godine ima i manje povrća, a i manje potražnje.
- Ne kupuje se kao pre, ove godine smo morali da dignemo cene jer nam je suša sve odnela, a narod negoduje. Dođe neko kupi po koju kutiju paprika, malo paradajza, ali sve to slabo. Nama se ne isplati da spustimo cene, prosto moramo i mi od nečega da živimo - kaže prodavac Miroslav sa pijace na Zelenom vencu.
Ajvar skuplji od mesa
"Kralj zimnice" i omiljeni među srbima - ajvar , ove godine će prema rečima kupaca, ali i prodavaca biti najskuplji među zimnicom, a za jednu teglu ajvara možemo kupiti kilogram mlevenog mesa.
Foto: Tanjug/D. ANIČIĆ
Za veće zalihe ajvara potrebno je oko 50 kilograma paprika, oko 10 kilograma patliđžana, i oko pet litara ulja, a od ove količine dobija se svega 27 kilograma ajvara.
Cena crvenih paprika na pijacama u Beogradu kreće se od 100-300 dinara po kilogramu, za patlidžan je potrebno izdvojiti od 60-100 dinara, dok ulje košta oko 200 din.
U radnjama ajvar može da se kupi i za 450 dinara, međutim takva ponuda je uglavnom kratkotrajna, odnosno dok traje akcija.
Ipak, standardna cena iznosi u proseku oko 600 dinara po tegli, dok recimo domaći ajvar na pijaci možete pazariti po ceni od 700 dinara!
Foto: Tanjug/D. ANIČIĆ
Ako pored cene u obzir uzmemo i vreme, struju, uloženi rad i trud tokom spremanja domaćeg ajvara dolazimo do zaključka da je ove godine isplatljivije kupiti ajvar u marketu, a najbolje kada je na akcijskoj ponudi.
Ipak, ukoliko se odličite da spremate zimnicu naš portal vam donosi pregršt finih recepata za ukusne zimske đakonije, a sve recepte možete pročitati OVDE.