BEOGRADSKI RESTORANI PUNI PRESKUPIH, ALI "ZABRANJENIH" SPECIJALITETA! Mnogi ih ni ustima ne bi prineli, kad bi znali kako se prave!


IZVOR: Republika - 23.11.2021 | 09:42


Dok se na Jadranskom primorju prstaci mogu naručiti samo ispod žita u elitnim restoranima, koji ih služe krišom samo odabranoj klijenteli jer je njihov lov strogo zabranjen, u Beogradu ih je moguće pronaći sasvim legalno u jelovnicima mnogih prestoničkih ribljih restorana.

Foto: Prinskrin
BEOGRADSKI RESTORANI PUNI PRESKUPIH, ALI "ZABRANJENIH" SPECIJALITETA! Mnogi ih ni ustima ne bi prineli, kad bi znali kako se prave!

Pored najcenjenijih školjki, tu su kečige, čiji je lov strogo zabranjen u našoj zemlji, ali i druga jela koja zbog načina pripreme izazivaju kontroverze.

Objektiv istražuje kako su ova "zabranjena jela" dospela u beogradske restorane i koliko košta uživanje u hrani koja izaziva intrigu.

PORCIJA PRSTACA - od 2.000 do 2.500 dinara

Foto: Prinskrin

Prstaci

 

Školjke prstaci smatraju se izuzetnim delikatesom, a njihov lov je potpuno zabranjen više od 25 godina. Za njihovo prikupljanje neophodno je razbijanje kamene obale, čime se uništava ceo eko-sistem biljaka i životinja. Naime, oni tokom života u stenama za koje su se pričvrstili kiselinom buše rupe u kojima rastu, a iz njih ih je uglavnom nemoguće izvući.

To im pruža zaštitu od prirodnih predatora, ali ne i od ljudi, koji ih vade raznim oruđima, čak i pneumatskim čekićima, koji rade na vazduh iz boce. Oni rastu vrlo sporo, tako da im je za dostizanje dužine od oko pet centimetara potrebno negde između 18 i 36 godina. Ipak, u beogradskim restoranima cena za porciju od oko 300 grama kreće se od 2.000 do 2.500 dinara.

- Dopremamo ih iz Crne Gore, sveži su i vrlo ukusni, a služimo ih na nekoliko načina – u kotliću sa umakom od paradajza i belog luka ili kuvane - kazali su u jednom poznatom beogradskim restoranu, koji se hvali ovim specijalitetom i na društvenim mrežama.

PRASE ODOJČE HRANJENO MLEKOM - kilogram od 3.900 do 4.600 dinara

Foto: Prinskrin

 

 

U pitanju je kontroverzni specijalitet, jer je reč o prasetu starom svega tri nedelje hranjenom isključivo majčinim mlekom. Nakon klanja, ono se stavlja u začine i satima peče u furuni na drva.

- Teško je oko pet kilograma i predstavlja pravi užitak za čitavu porodicu, jer ga služimo tako što ga sečemo tanjirima. U pitanju je španski specijalitet i ne razumem zašto se neki u Srbiji čude ovom jelu, kada se vekovima priprema širom Španije - kazao je menadžer restorana u kome je upravo ova prasetina najveći specijalitet.

KEČIGA - 2.500 dinara

Foto: Prinskrin

 

 

Lov kečige u Srbiji godinama unazad bio je ograničen na jedinke iznad 40 centimetara, međutim, od decembra 2019. godine doneta je odluka o potpunoj zabrani njihovog lova. Ipak i ovu ukusnu ribu moguće je pronaći u prestoničkim restoranima po ne manjoj ceni od 2.500 dinara za porciju, koja se služi sa krompir salatom.

Međutim, kako za Objektiv navode ribari iz udruženja Ujedinjenih ribolovaca Srbije, mnogi ugostitelji su iskoristili to što je lov na kečige dozvoljen u Rumuniji, pa pod izgovorom da je reč o onoj ulovljenoj kod suseda, prodaju ovaj delikates.

- Krivolova ima i te kako. Domaću kečigu predstavljaju kao rumunsku, koja je dozvoljena za lov. Takođe, niko ne meri dužinu tih jedinki, iako one ne bi smele da budu manje od 40 centimetara. Njihova dužina nigde nije navedena ni u fakturama, što je svakako posao za inspekciju - navodi jedan od ribolovaca.

PAŠTETA OD NAMUČENE PATKE  (FOA GRA) - od 2.100 do 2.500 dinara

Foto: Prinskrin

Foa gra

 

Foa gra (foie gras) je jetra pataka i gusaka od koje se pravi pašteta u Francuskoj, a koje se prethodno hrane na silu, na svirep način. Daje im se hrana bogata masnoćom, koja im se dugom cevi spušta u želudac nekoliko puta na dan mesec dana pre klanja.

Zbog nenormalnih količina kaloričnih obroka, jetra im se uveliča i promeni boju, nakon čega patke i guske četo povraćaju, a potom budu i zaklane kako bi se njihova visokokalorična jetra našla u ukusnoj pašteti. Upravo ovaj delikates je vrlo popularan u beogradskim restoranima, a služi se kao predjelo na tostu.