LJUDI POSLE KORONE JEDU KAO LUDI! Nutricionistkinja Raičević otkrila kakvu hranu treba jesti nakon virusa!
IZVOR: Republika - 08.12.2021 | 13:29
Pravilna ishrana tokom korone, ali i nakon preležane bolesti od velikog je značaja za naše zdravlje, stoga je veoma važno voditi računa o namirnicama koje jedemo, ali i količini.
Poznata nutricionistkinja Milka Raičević u razgovoru za Republika.rs otkrila je na koji način možemo okrepiti organizam tokom korone, ali i oporaviti nakon preležanog virusa.
Foto: Youtube/ TVKopernikus
Raičević ističe da je veoma važno slušati svoj organizam i upravljati se time.
- U toku bolesti izazvane kovidom veoma je važno poštovati svoj organizam. Zbog fizičkih poteškoća koje se javljaju kao što su otežano disanje, gutanje, bol u grlu, nedostatak čula mirisa i ukusa, potrebno je uzimati hranu koja s lakoćom može da se pojede. Dakle, ukoliko nemate snage da žvaćete i otežano gutate popijte neki smuti ili jednostavno izblendajte žitarice - kaže Raičević.
- Voće, povrće, pirinač, smuti, pire krompir, izblendane žitarice, supica s dosta mesa neke su od namirnica koje bi trebalo unositi tokom bolesti. Radi lakšeg konzumiranja hranu bi trebalo izmikasati, ali pre svega treba piti dosta tečnosti - naglašava nutricionistkinja.
Foto: Pixabay
Višnje u svakom obliku
Višnje bilo sveže ili zamrznute prava su vitaminska bomba. Osim što su pune organskih kiselina i minerala i vitamina C, A, E, B1, B2, B6 predstavljaju i pravu riznicu ugljenih hidrata.
- Ovo voće vraća snagu, ublažava reumatske tegobe, uvode u san i snižavaju temperaturu što je veoma bitno pacijentima zaraženim kovidom - naglašava Raičević.
Pojačan unos tečnosti okrepiće telo i organizam, a doktorka ističe da čaj od breze i vrbe treba redovno piti.
- Vrba i breza pomažu kod respiratornih tegoba, umiruju kašalj i nadraženo grlo, a snižavaju i telesnu temperaturu i jačaju imunitet. Brezu i vrbu treba piti i nakon bolesti jer povoljno utiču na imunitet - kaže ona.
Foto: pixabay.com
Ishrana nakon preležane korone
Nutricionistkinja Raičević navodi da se kod sve više pacijenata javlja strah nakon preležane bolesti i da ljudi nekontrolisano jedu sve što im se nađe pri ruci.
- Umor tera da jedete, a iz straha ljudi onda potežu za ugljenim hidratima, unose u velikim količinama masno, jako, slano. Javlja se pojačan apetit, a zbog gubitka ukusa (koji može da potraje i do 6 meseci) pacijenti često preteraju sa soljenjem hrane. Treba biti umeren u svemu - navodi ona i dodaje:
Foto: pixabay.com
- Posle korone, kao i pre nje treba nastaviti sa zdravom ishranom. Ne treba preterivati ni u čemu. Treba jačati imunitet - jesti beli luk koji je prirodni antibiotik, šargarepu koja je prirodni probitotik. U zimskom periodu zimnica kao izvor vitamina - kiseli kupus koji je pun vitamina C, turšija i kompot.
Foto: pixabay.com
Savetuje pet redovnih obroka raznovrsnih namirnica, a posebno izdvaja ribu i povrće. Takođe preporučuje i salatu uz svako jelo.