DNEVNICA 50 EVRA, ALI NEMA KO DA RADI! Sezona ovog posla počinje za 10 dana
IZVOR: Republika - 18.02.2022 | 09:45
Sunčani, topli dani izmamili su na imanja mnoge poljoprivrednike, a u voćnjacima širom zapadne Srbije u toku je rezidba.
Neiskusni voćari često prave greške pa se neretko dešava da se usled loše rezidbe, voćnjaci ne mogu oporaviti do tri godine i zato je jako važno da taj posao bude profesionlano odrađen.
Međutim, profesionalnih rezača voća sve je manje, pa su iskusni voćari na vreme angažovali sezonske radnike. Branko Novaković i Ljubo Paunović već desetak dana angažovani su na rezidbi voća u čačanskom selu Pridvorica.
- Orezivanje voća, ma koliko izgledalo lako, težak je posao. Dobrobiti orezivanja svima su poznate, međutim na rezaču je velika odgovornost, on svojim umećem i znanjem reguliše rod i kvalitet budućih plodova. Dobar rezač mora da poznaje fiziologiju biljaka, karakteristike rodnih grančica, gde se nalaze rodni, a gde lisni pupoljci i na koji način se koja voća vrsta orezuje - izjavio je Branko.
Foto: RINA
Iskusni u ovom poslu ne odstupaju od pravila rezidbe. Rezač mora poznavati sorte jer ni jedna se ne reže isto, ne samo sorte već i voćne vrste. Posebno se rade krune za sa svaku sortu i svaku vrstu vićaka, ali se najčešće rade sunčane, kažu majstori.
Tri godine je dovoljno da se nauči pravilna rezidba voća, ali koji su ovu metodu usavršili, ove godine značajno će uštedeti. Dnevnica rezača voća kreće se i do 50 evra i kako kažu Branko i Ljubo, može da se zaradi, ali se i dosta radi.
- Do sada sam orezao oko dve ipo hiljade sadnica, ostalo mi je još desetak hektara, po Šumadiji, to je sve unapred ugovoreno, stare su mušterije i kod ljih sam svake godine. Nema dovoljno onih koji poznaju rezidbu, dolaze i iz Smedereva, traže jeftinije rezače, ali su verujem i neiskusniji, ali ljudima je zauvar da uštede neki dinar - kaže Branko.
Ono na šta voćari treba da obrate pažnju jeste da period obaveznog zimskog mirovanja prolazi, bilo je mrazeva,ali vegetacija nije svuda krenula, tako da će vreme pokazati kako će proći kajsija. Voćari mogu iskoristiti lepo vreme za krečenje stabala koje se može više puta ponoviti jer se na taj nčin obavlja dezinfekcija i uništavanje patogena na kori.