SRELI SMO BRATA OD STRICA PATRIJARHA PORFIRIJA: Radi u najstarijem kafiću u Salcburgu! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 29.05.2022 | 06:05


Neverovatan susret sa bratom od strica patrijarha Porfirija, koji nas je sa širokim osmehom dočekao i otvoreno pričao o odnosu sa patrijarhom i sjajnom životu u Slacburgu.

Foto: Republika
SRELI SMO BRATA OD STRICA PATRIJARHA PORFIRIJA: Radi u najstarijem kafiću u Salcburgu! (VIDEO)

Kako život uvek donosi neka neočekivana poznanstva i lepa iskustva, tokom sunčanog dana u Slacburgu, sreli smo jednu sjajnu ličnost, koja je brat sa vrhovnim poglavarom Srpske pravoslavne crkve, patrijathom Porfirijem.

Dok smo vodili prijatan razgovor sa Marinkom Perićem (52), otkrio nam je detalje svog života i divnog odnosa koji neguje sa svojim bratom od strica, patrijarhom Porfirtijem.

Foto: Republika

Marinko Perić

Marinko se prvi put preselio u Slacburg 1992. godine, kada je odlučio da se vrati u Bosnu 1998. Ipak, nakon nekoliko godina je shvatio da je njegov život u Austriji lep, te se vratio u Slacburg 2002. godine. Trenutno živi, kako on navodi "na relaciji bivša Juga Austrija".

- Od 2007. godine radim u kafe Tomaseliju, koji je najstariji kafe u Austriji. Postoji od 1703. godine. Porodica Tomaseli koja je kupila kompletnu zgradu u kojoj se nalazi ovaj lokal, vodi jedan porodičan posao od 1850. godine - rekao je on.

Jedna od zanimljivosti koje nam je ispričao je zaista zapanjujuća. U zgradi gde se nalazi kafe Tomaseli, živela je Mocartova sestra, tako da je on bio stalni gost ovog lokala. Kada smo ga upitali šta je Mocart pio, slatko se našalio.

- Mocart je pio espreso makijato - rekao je Marinko.

Blizak odnos sa patrijarhom

Marinko, koji je rođen u Derventi, u Bosni, govorio je o odnosu sa patrijarhom Porfirijem sa velikom srećom i ponosom. Kaže da su jako bliski i da mu brat uvek posveti vreme kada poseti Beograd. 

- Često se viđamo, ja ga posetim kad god sam u Beogradu. Pored silnih obaveza koje ima, uvek odvoji vreme za mene - rekao je on. 

Foto: Republika

Marinko Perić

Dodao je da ima veliku želju da Porfirije poseti Slacburg. 

- Patrijarh nažalost nije dolazio u Slacburg, ali mi je obećao da će prvom prilikom kada bude bio u Austriji doći. Predložio sam organizatoru Slacburških igara da mu pošalje pozivnicu - izjavio je Marinko.