RAK PRETI IZ VIRŠLI I PAŠTETA: Mesne prerađevine često veoma opasne, jedite ih najviše jednom mesečno
IZVOR: Tamara BUJIŠIĆ - 23.09.2022 | 19:30
Građani, zbog niže cene, gotovo svakodnevno kupuju baš ove proizvode, ne znajući da sadrže kancerogene sastojke.
Povlačenje vudi viršli iz prodavnica u Srbiji otvorilo je pitanje šta jedemo? Činjenica da je u ovom proizvodu pronađena bakterija listerija, koja kod osetljivih osoba može da ima i fatalne posledice, izazvala je uzbunu u javnosti.
MAČKA U DŽAKU
Prof. dr Darko Nožić izjavio je, gostujući na K1 televiziji, da se radi o vrlo opasnoj bakteriji, ali za određene kategorije pacijenata.
Foto: youtube.com/ZdravljeTV - Zvanični kanal
- To su prvenstveno trudnice i stariji ljudi sa slabim imunitetom. U SAD od listerije umre od 200 do 300 ljudi godišnje. Za zdrave ljude nije toliko opasna. Oni najčešće imaju proliv ili povraćaju, kao i kod drugih infekcija. Trudnice su kategorija ljudi koja veoma mora da vodi računa šta jede. Isto tako, kod ljudi starijih od 65 godina listerioza je veoma opasna, invazivna, prelazi na centralni nervni sistem, moždane ovojnice i zato izaziva tešku kliničku sliku sa smrtnošću od oko 20 odsto - rekao je doktor i dodao da listerija može dovesti i do pobačaja ploda kod trudnica.
Stručnjaci upozoravaju da su, pored viršli, opasne i druge mesne prerađevine kao što su salame, mesni naresci, paštete. Kako je za Srpski telegraf objasnila nutricionista Jovana Srejić, ovi proizvodi sadrže razne kancerogene sastojke. Stručnjaci smatraju da bi ove proizvode trebalo jesti najviše jednom mesečno da bi se izbegla opasnost, mada su građani, najviše zbog niske cene, skloni da ih konzumiraju gotovo svakodnevno.
NEOPHODAN OPREZ
- N-nitrozo jedinjenja, nitrozimi, kojih ima, na primer, u paštetama, ali i drugim mesnim prerađevinama, jesu supstance koje izazivaju rak i za koje se veruje da su odgovorne za neke od štetnih efekata konzumiranja prerađenog mesa. Pored ovoga, tu su policiklični aromatični ugljovodonici (PAH), u šta spada i dimljenje mesa, kao jedna od najstarijih metoda konzervisanja, koji se često koristi u kombinaciji sa soljenjem ili sušenjem, što je takođe veoma štetno. Ako bismo izdvojili štetne sastojke koje poseduju proizvodi kao što su salame, mesni naresci, viršle i paštete - kaže Srejićeva.
Prema rečima doktora Nožića, opasnost nije samo u viršlama već i u drugoj hrani koja nije termički obrađena.
- To su barene kobasice, viršle i slično. Možda su najopasniji mlečni proizvodi. Recimo, sir koji nije pravljen od pasterizovanog mleka i prodaje se na pijacama. Trudnice koje jedu mlečne proizvode moraju da jedu proverene, a ne proizvode gde ne postoji podatak o pasterizaciji. Sirovo voće i povrće mogu biti nosioci listerioze. Treba obavezno oprati celer, lubenicu, dinju, sve što raste pri zemlji. Recimo, dinju obavezno oprati pre sečenja jer, recimo, na kori može da se nađe listerija i da se unese u organizam - objasnio je on.
Opasne materije u prerađevinama
* N-nitrozo jedinjenja, nitrozimi
stavljaju se u meso da bi se brže usolilo, ali i da se ne bi razvile bakterije. To su supstance koje izazivaju rak i za koje se veruje da su odgovorne za neke od štetnih efekata konzumiranja prerađenog mesa
* Policiklični aromatični ugljovodonici (PAH)
nastaju dimljenjem mesa
* Karagenan (E 470), polifosfat
dobija se iz morskih algi, jako je lepljiv i služi da se veže voda, a koriste ga kod kuvanih i barenih mesnih proizvoda. On se taloži u debelom crevu i lepi se za sluzokožu, pa tako dolazi do njene upale, do čirića na debelom crevu, a kasnije i do karcinoma
* Heterociklični amini (HCA)
klasa hemijskih jedinjenja koja se formira kada se meso ili riba kuvaju na visokoj temperaturi, na primer tokom prženja ili pečenja na roštilju
* Butilirani hidroksianizol (BHA)
još jedan konzervans koji potencijalno može izazvati rak, ali ga je FDA smatrala bezbednim. Njegov posao je da spreči kvarenje i trovanje hranom, ali je glavni endokrini disruptor i može ozbiljno da poremeti hormone
* Veštačke boje, plava jedan i dva, zelena tri, crvena tri i žuta šest
povezane s rakom štitaste žlezde, nadbubrežne žlezde, bešike, bubrega i mozga, takođe ih ima u pomenutim mesnim prerađevinama
* Mononatrijum glutamat
najotrovniji aditiv koji zbog visokog nivoa slobodnih glutamata može ozbiljno da poremeti hemiju mozga
Koje sastojke sadrže, prema zvaničnim etiketama
Jetrena pašteta
Foto: commons.wikimedia.org/stu_spivack
- masno i vezivno tkivo, supa, svinjska jetra najmanje 10%, svinjsko meso, proteini soje, začini, kuhinjska so, emulgujuća so (E 450, E 451, 452), pojačivač arome (E621), antioksidans (E300), konzervans (E250)
Salama
Foto: commons.wikimedia.org/Glane23
- meso svinja, voda, masno i vezivno tkivo, mehaničko separisano pileće meso 15%, proteini soje, mehanički separisano meso svinja i junadi, kuhinjska so, vlakna soje, regulator kiselosti natrijum-acetat, začini i ekstrakti začina, dekstroza, pojačivač arome-mononatrijum glutamat, boja košenila, šećer, konzervans natrijum-nitrit. Sadrži stabilizatore (difosfat, trifosfat, polifosfat) i antioksidans (natrijum-eritorbat i eritorbinske kiseline)
Viršle
Foto: pixabay.com
- mehanički separisano pileće meso 41%, voda, masno tkivo, pileća prsa bez kožice 11%, modifikovani skrob, proteini soje, kuhinjska so, začini i ekstrakti začina, regulator kiselosti natrijum-acetat, zgušnjivač ksantan-guma, dekstroza, pojačivač arome mononatrijum glutamat, boja košenila. Šećer, konzervans natrijum-nitrit. Sadrži stabilizatore (difosfat, trifosfat i polifosfat), antioksidans (natrijum-eritorbinska kiselina)