ELEKTRIČAR UPOZORAVA! Ova grejna tela JEDU STRUJU, a mogu i da se zapale


IZVOR: Republika - 05.03.2023 | 11:43


Grejalice na struju su verovatno jedan od najčešćih oblika grejanja prosečnih srpskih domačinstava.

Foto: Shutterstock
ELEKTRIČAR UPOZORAVA! Ova grejna tela JEDU STRUJU, a mogu i da se zapale

Električar Milan Bojičić upozorio je da kvarcne grejalice, uljani radijatori, keramičke grejalice za kupatilo, ali i sve druge vrste ovakvih grejnih tela troše ogromne količine energije, a pritom su i opasne za korišćenje.

Grejalice na struju su  verovatno jedan od najčešćih oblika grejanja prosečnih srpskih domaćinstava.

Foto: Shutterstock

grejalica

 

Oni se učestalo koriste zbog činjenici da se često radi o uređajima koji su pristupačni za budžet građana i predstavljaju praktično rešenje kada je potrebno da brzo zagrejete određenu prostoriju. Ovakav način dogrevanja stambenih prostorija ima svojih loših strana, na prvom mestu loš odnos uloženog i dobijenog, a na drugom, nebezbednost za korišćenje, prenosi Mondo.

- Najopasnija grejna tela su uljani radijatori, kvarcne grejalice i kaloriferi iz razloga što su lako zapaljivi, a na sve to su veliki potrošači. Obzirom na količinu toplote koju daju imaju jako mali učinak. Najmanje su ekonomični od svih uređaja koji služe za grejanje. Sve ekonomične i pristupačne varijante su jaki potrošači, pa imajte u vidu ako kupite jeftinu grejalicu od 10.000 dinara, davaćete mesečno pravo malo bogatstvo na račune za struju - upozorava električar Milan Bojičić.

Uređaji poput ovakvih, ne samo da su veliki potrošači, već nemaju ni visok stepen zaštite što potencijalno može da dovede do opasnosti čak i po život.

 - To su uređaji koji imaju slab stepen IP zaštite, njihovi delovi su lako topivi i zapaljivi, mogu da se zapale sve i da vodite računa, odnosno na njima ne ostavljate nikakvu odeću -  dodaje električar.

Smatra se da je bolje rešenje inverter klima sa kojom ćete izbeći visoke troškove imajući u vidu da troši zanemarljivu količinu električne energije.

- Grejanje je kompletan sistem koji treba isplanirati pre grejne sezone, a najgore rešenje je kupovina grejalice, posebno ako ne raspolažete velikim budžetom. Ta vrsta grejnog tela će vas orobiti, radićete čitave zime samo kako biste platili račune za struju-  navodi Bojičić.

Prema njegovom iskustvu, inverter klime su najoptimalnije rešenje i mogu biti stalno upaljene ili se paliti po potrebi, sve u zavisnosti od spoljašnje temperature i od toga kolika temperatura želite da vam bude u kući ili stanu.

Kada je reč o kupatilskim grejalicama koje su sve prodavanije, stručnjak ističe da su grejalice u kupatilu “gutači struje” jer za jedan sat rada potroše 2 kilovata, dok inverter klima troši 0, 8 kilovata po satu.

- Više se isplati radijator koji radi na struju, bezbedniji je, manji je potrošač, a može da vam posluži i za sušenje veša - savetuje iskusni električar koji napominje da nijedan tip grejalice nipošto ne sme da se uključuje u produžni kabl.

- Produžni kabl je pomoćno sredstvo i možete da ga koristite samo ukoliko u njega priključite punjač za telefon ili nešto slično. Nijedna grejalica ne sme u produžni kabl, čak ni pegla - zaključuje Bojičić.

BONUS VIDEO: