ZAKON JE JASAN! DEVET PRAVILA ZA FIRME ČIJI RADNICI RADE NA 40 STEPENI: Oglasilo se Ministarstvo - ovo su preporuke
IZVOR: Republika - 10.07.2023 | 11:09
Atanacković ističe da nisu samo radnici na putevima i građevinarstvu izloženi visokim temperaturama
Visoke temperature čekaju nas narednih dana, a najteže padaju onima koji na skoro 40 stepeni moraju da rade napolju, izloženi na suncu. Iako je organizacija rada na ovim poslovima prepuštena vođi smene, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja iz godine u godinu podseća poslodavce i zaposlene da obavljanje poslova pod ovakvim uslovima treba prilagoditi spoljašnjim uticajima.
Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za "Blic Biznis" kažu da su poslodavci, kada zaposleni obavljaju poslove na otvorenom pri visokim temperaturama, dužni da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise.
- Kada temperatura vazduha u letnjim mesecima prelazi 36°C, zaposleni koji obavljaju poslove na otvorenom, kao što su poslovi u građevinarstvu, poljoprivredi i sl., smatra se da rade u nepovoljnim radnim uslovima, što može negativno da utiče na njihovo zdravlje - navode u svom upustvu iz Ministarstva i navode stavke koje je važno poštovati:
Izbegavanje rada u najtoplijem delu dana (od 11 – 16 časova, u skladu sa Preporukom Vlade Republike Srbije, ukoliko to dozvoljava proces rada);
- Organizovati rad po smenama;
- Uvođenje dodatne radne snage;
- Preraspodela obavljanja poslova – teži deo posla obavljati u hladnijem delu dana;
- Praviti češće pauze uz obezbeđivanje velike količine vode i bezalkoholnih napitaka;
- Izvršiti obuku zaposlenih za pružanje prve pomoći;
- Zaposlenima se mora omogućiti da tokom odmora (pauze) mogu skinuti sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu;
- Obezbediti odgovarajući prostor gde zaposleni mogu da se sklone od sunca i odmore;
- Izvršiti aklimatizaciju zaposlenih na uslove pri visokim temperaturama.
- Atanacković: Ključne su pauze
- Iako preporuke za poštovanje propisa na radu na visokim temperaturama nisu obavezne, počasni predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković kaže za "Blic Biznis" da bi poslodavci trebalo da ih poštuju.
- Poslodavci bi trebalo da prihvate upustva Ministarstva rada, i da dozvole radnicima da prave pauze na određeno vreme i da se sklanjaju u prostore koji nisu izloženi suncu. Posebno su važni ti prekidi u radu, odnosno pauze jer je nemoguće raditi neprekidno pet sati u ovakvim uslovima. U redu je što postoji uputstvo za ovakve situacije ali mislim da bi trebalo da postoji i neka obaveznija preporuka kada je u pitanju rad na visokim temperaturama - rekao je Atanacković.
Atanacković ističe da nisu samo radnici na putevima i građevinarstvu izloženi visokim temperaturama, i ukazuje da postoje i oni koji rade u fabrikama zatvorenog tipa koji nisu klimatizovani, pa je rad u ovakvim uslovima izuzetno nehuman, i neprilagođen što može biti takođe veoma opasno. On ukazuje da bi na ova pitanja trebalo da reaguje inspekcija rada.
- Postoje inspekcije rada koje bi trebalo da reaguju na nepoštovanje uslova u kojima radnici rade, i ako inspekcija konstatuje da je nešto mimo Zakona onda bi sigurno trebale da se primene sankcije - objašnjava sagovornik.
Simptomi štetnog dejstva visokih temperatura:
- Dehidracija organizma,
- brže zamaranje,
- umanjenje sposobnosti za rad,
- povećanje grešaka pri obavljanju posla,
- zamora,
- toplotni grčevi,
- iscrpljenost,
- nesvestica,
- toplotni udar
Prevencija zdravstvenih problema
Kako bi izbegli zdravstvene probleme zbog visokih temperatura Ministarstvo daje smernice koje je važno ispoštovati kako bi se sprečila dehidracija organizma:
- Unositi najmanje dva litra vode na dan;
- Izbegavati napitke sa kofeinom, alkoholom, gazirana pića i sportske napitke sa puno šećera jer sadrže sastojke koji izazivaju dehidraciju;
- Unositi na svakih 15 – 20 minuta po jednu čašu rashlađene vode.
- Praviti česte pauze u hladovini ili u rashlađenim prostorijama;
- Pravilna ishrana – izbegavati tešku i obimnu hranu, jesti sveže voće i povrće. Ne preporučuje se teška i masna zapržena jela, crveno i sušeno meso, konzervirana hrana i konzumiranje u većim količinama slatkiša i namirnica koje sadrže rafinisan šećer i zasićene masnoće;
- Koristiti zaštitnu kremu za sunce