RASTE BROJ POZITIVNIH NA KOVID Novi soj "pirola" još nije detektovan, Srbiju i dalje trese OMIKRON!


IZVOR: Republika - 20.08.2023 | 13:07


Bez obzira na to što je Svetska zdravstvena organizacija ukinula pandemiju, ono što je važilo na početku, nastavlja da važi i sada, upozorava dr Snežana Rsovac.

Foto: Tanjug/AP
RASTE BROJ POZITIVNIH NA KOVID Novi soj "pirola" još nije detektovan, Srbiju i dalje trese OMIKRON!

Nova varijanta koronavirusa sa velikim brojem mutacija registrovana je u četiri zemlje. Dr Snežana Rsovac specijalista pedijatrije i dečje pulmologije Dečje klinike u Tiršovoj kaže da se novi soj prati, ali da nisu dobili obaveštenje da je registrovan kod nas.

Gostujući u Dnevniku RTS-a ona je izjavila da to jeste novi soj sa mnogo mutacija i da je zato stavljen pod nadzor. 

"Kada kažemo nadzor, prati se, mi još uvek nemamo dovoljno podataka u svetu, a to znači da svaki virus koji lakše zaobiđe imunološki sistem ili koji može da da težu kliničku sliku i lakše zaobilazi imuni sistem je interesantan i potrebno je pod nadzorom držati tu situaciju i videti kako će se dešavati", kaže dr Rsovac.

Napominje da imamo blagi porast pozitivnih testova, nešto malo više nego pre mesec dana.

Foto: RTS/printscreen

 

"Što se tiče dece, ona se i dalje sporadično javljaju u kliničkoj slici. To je prvo slično prehladi i dalje. Mi nismo još uvek dobili obaveštenje da je detektovana ‘pirola’ kod nas. Kod nas ima omikrona i tih podsojeva omikrona. Niko od dece nije imao težu kliničku formu koja je zahtevala neku dugotrajniju hospitalizaciju ili bilo kakav drugi intenzivni oblik lečenja. Koliko znam to se odnosi i na odrasle u ovom trenutku", napominje dr Rsovac.

Navodi da ono što je važilo na početku, nastavlja da važi i sada, bez obzira na to što je Svetska zdravstvena organizacija ukinula pandemiju.

"A to je pranje ruku, vođenje računa ukoliko imate kijavicu, ne ići u kolektiv, posebno temperature. I dalje su čulo ukusa i mirisa ona koja budu češće zahvaćena kod korone nego kod ostalih prehlada, virusa gripa, parainfluence, svega onoga što može da imitira respiratorne simptome koje daje i koronavirus", ukazuje dr Rsovac.

Bonus video: