ERIS POKORIO SRBIJU! Veliki skok zaraženih koronavirusom!


IZVOR: Republika - 14.09.2023 | 21:33


Tokom prethodnih 7 dana u Srbiji je koronavirus potvrđen kod 1.529 osoba. To je za gotovo 500 osoba više u odnosu na prošlu semdicu.

Foto: shutterstock
ERIS POKORIO SRBIJU! Veliki skok zaraženih koronavirusom!

Virus korona protekle nedelje potvrđen je kod 964 testiranih pacijenata, što je veliki skoko, budući da je bolest jedno vreme mirovala.

Istovremeno za nedelju dana tesirano je 7.437 osoba, a prošle sedmice 5.647. 

Srećom, nema preminulih, niti hospitalizovanih osoba.

Podsrtimo, od prvog zabeleženog slučaja zaraze koronavirusom u Srbiji je zaraženo 2.549.375 pacijenata, od ukupno 13.075.582 testiranih.

Trenutno u našoj zemlji obitava podvarijanta omikron soja, Eris, koji je zabeležen  u Južnobačkom okrugu tokom rutinskog nadzora nad ovim virusom.

Profesor dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije rekao je za da se virus se još nije stabilizovao, da se i dalje menja, kao i da će on i dalje da mutira u neke nove podvarijante samo je pitanje kada će da se otkrije.

- Neka će da bude više virulenta, neka malo manja. Ništa nije za brigu. Eris se pojavio u "zgodno" vreme kada raste incidenca obolevanja iz svih drugih razloga - jer se vraćamo sa letovanja, počinju da rade sve škole, više je gužve u gradskom previzu, više nas je u malom prostoru a to sve doprinosi lakšem širenju - podseća prof.dr Stevanović za Telegraf.

Navodi i da su simptomi isti, ali da jednog gotovo da nema.

- Sve počinje sa respiratornom simptomatologijom, jedino što gubitka mirisa i ukusa, praktično gotovo da nema od delta soja. Oni koji su za hospitalizaciju imaju kratak dah, nedostatak vazduha i rendgen nalaz pneumonije - naveo je prof. Stefanović.

BONUS VIDEO: