SVI POVRAĆALI, IMALI JAKE BOLOVE U STOMAKU, NEKIMA CRP PREŠAO 200! Detalji masovnog trovanja ljudi u Novom Pazaru! INFEKTIVNA KLINIKA PREOPTEREĆENA, DOSTA OTROVANIH ZADRŽANO I U BOLNICI!


IZVOR: Republika - 23.11.2023 | 18:24


Prema izveštaju epidemiologa Safeta Ganića, većina hospitalizovanih pacijenata konzumirala je hranu u tom restoranu tokom vikenda, 18. i 19. novembra 2023. godine.

Foto: Shutterstock
SVI POVRAĆALI, IMALI JAKE BOLOVE U STOMAKU, NEKIMA CRP PREŠAO 200! Detalji masovnog trovanja ljudi u Novom Pazaru! INFEKTIVNA KLINIKA PREOPTEREĆENA, DOSTA OTROVANIH ZADRŽANO I U BOLNICI!

U Novom Pazaru došlo je do ozbiljnog masovnog trovanja hranom, koje je zadesilo desetine građana nakon obroka u popularnom restoranu.

Infektivno odeljenje bolnice suočava se s preopterećenjem, a dr Binela Mavrić, zajedno s ostalim medicinskim osobljem, bori se da pruži potrebnu pomoć svim otrovanim pacijentima.

Zavod za javno zdravstvo je uredno prijavio slučaj, ali trenutno nema potvrde o akcijama sanitarnog inspektora. Među simptomima otrovanih pacijenata su visoka temperatura, povraćanje, proliv i jaki bolovi u stomaku, uz laboratorijski potvrđene visoke vrednosti CRP-a – preko 200.

Prema izveštaju epidemiologa Safeta Ganića, većina hospitalizovanih pacijenata konzumirala je hranu u tom restoranu tokom vikenda, 18. i 19. novembra 2023. godine.

Simptomi su se pojavili 12 do 24 sata nakon konzumiranja hrane, a većina pacijenata je jela obroke koji su sadržavali kečap i majonez, uključujući hamburgere, pečene batake, ćevape i čizburgere. Manji broj obolelih je konzumirao salatu od kupusa. Trenutno se na Infektivnom odeljenju leči osam osoba, dok se dve osobe oporavljaju u kućnim uslovima, piše Sandžak danas.


Detalji o ovom slučaju i dalje pristižu, a građani su uznemireni zbog potencijalnog zanemarivanja sanitarnih standarda u restoranu. Nadležni organi se očekuje da preduzmu hitne mere kako bi se situacija stavila pod kontrolu i sprečilo dalje širenje infekcije. Ovo je još jedan alarmantan podsetnik na važnost stroge kontrole kvaliteta i higijenskih standarda u ugostiteljskim objektima.

Bonus video