JEDVA DOČEKALI PAVLOVU SMRT DA BI PROGURALI GRIGORIJA! Depeše Vikiliksa često su se bavile srpskom crkvom


IZVOR: Republika - 25.11.2023 | 19:20


Amerikanci se nadali da će naslednik omiljenog poglavara SPC podržati otcepljenje Kosmeta.

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/VLADIMIR DIMITRIJEVIC
JEDVA DOČEKALI PAVLOVU SMRT DA BI PROGURALI GRIGORIJA! Depeše Vikiliksa često su se bavile srpskom crkvom

Smrt patrijarha Pavla je blagoslov za SPC da krene u 21. vek. Srpska pravoslavna crkva će krenuti modernijim putem i pomiriti se s nezavisnim Kosovom.

Ovu šokantnu ocenu američkih diplomata posle upokojenja najvoljenijeg srpskog poglavara Vikiliks je preneo na osnovu depeša iz ambasade u Beogradu. Iz tih depeša se vidi da se Srpska pravoslavna crkva tretira kao najozbiljniji protivnik.

U potrazi za naslednikom patrijarha Pavla, Vašington je ciljao i vladiku Grigorija, tada episkopa zahumsko-hercegovačkog, koga su ocenili kao moćnog igrača u SPC, ali i u političkom miljeu, što se i potvrdilo svih kasnijih godina, a posebno u poslednjih pet-šest, kada je postao jedna od ikona opozicije koja se trudi da sruši Aleksandra Vučića.

ŠTA JE PLAN

O planovima za Grigorija se govori u depeši od 4. avgusta 2009, koju je centrali u Vašingtonu uputio tadašnji američki ambasador u BiH Čarls Ingliš.

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans

Vladika Grigorije

- Njegov pritisak za promene unutar SPC stavlja ga na poziciju mlađe frakcije verskih vođa. Grigorije će biti snaga na koju treba računati u vremenu koje dolazi - ističe Ingliš u depeši.

Konstatuje se da je Grigorije rekao da se zbog toga često nalazi u opoziciji prema starijim zvaničnicima SPC, a kao primer se navodi rasprava Sinoda o prihvatanju ili neprihvatanju ostavke patrijarha Pavla zbog bolesti.

Ingliš vladiku Grigorija opisuje kao mudru "političku životinju" sposobnu da gleda mnogo dalje u budućnost nego većina političkih vođa u BiH, kao i to da će u narednom periodu sigurno biti značajan sagovornik, bilo u njegovoj eparhiji ili na nekoj moćnijoj poziciji u Beogradu.

- Vladika Grigorije nema problematičnu ratnu prošlost, kao što je slučaj s vladikom Kačavendom, i ima šire svetske poglede i veze nego vladika Jefrem i drugi u hijerarhiji SPC - javlja Ingliš.

REVITALIZACIJA

U jednoj od depeša se govorilo o susretu tadašnjeg patrijarha Irineja s američkom ambasadorkom Meri Vorlik kada je bilo reči o trenutnom stavu Srpske pravoslavne crkve. Irinej je tada izrazio želju da se, kako je rečeno, ponovo približi Zapadu.

- Međutim, on je tada naglasio i važnost Kosova i zatražio razumevanje SAD po tom pitanju - navodi se u depeši.

Patrijarh je, naglašava se, više puta svraćao u američku ambasadu, gde su smatrali da je on bolja opcija od pokojnog Pavla.

- Novi patrijarh mogao bi da revitalizuje Crkvu - navodi se u ovoj depeši.

Crkvi zameren odnos prema Hagu

Amerikanci su se bavili i odnosom visokih crkvenih velikodostojnika povodom saradnje s haškim sudom.

- Kažu nam da u kuloarima ima episkopa koji zastupaju oba gledišta u raspravi o tome da li bi trebalo optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića predati Tribunalu. Damnjan Krnjević-Mišković, savetnik predsednika Tadića za verske poslove, rekao nam je privatno da većina vodećih ličnosti u SPC odobrava da Mladić bude predat Hagu, bilo iz moralno-religioznih ili iz realpolitičkih razloga, da bi Srbija mogla da napreduje. Ipak, zvanično SPC se drži stava da je tribunal ostrašćen protiv Srba i da su srpski zločini jedini predmet interesovanja suda. Nikada nije bilo zvaničnog izvinjenja za ulogu Crkve u nekim od zločina koji su bili izvršeni tokom nedavnih ratova na Balkanu uprkos dokumentima koji potvrđuju njeno učešće - piše u depeši.

U raskolu podržali Zukorlića

Asanžov Vikiliks pomogao nam je, najzad, da se uverimo i da se američko uplitanje u religijske poslove u Srbiji nije ograničilo samo na Srpsku pravoslavnu crkvu, već i da su u raskolu u Islamskoj zajednici u Srbiji imali svog favorita, sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića. Njemu je podršku, zahtevajući samo da to ne bude obelodanjeno u medijima, potom pružio i predsednik Srbije Boris Tadić.

BONUS VIDEO