ISTORIJSKI TRENUTAK ZA SRBIJU! Republika Srbija postaje vlasnik dokumenta koji je označio početak Drugog svetskog rata!


IZVOR: Republika/A.N. - 29.11.2023 | 18:27


Nakon nedavne kupovine dela Paje Jovanovića, pod nazivom "Odmor bašibozuka", Republika Srbija je danas u popodnevnim časovima kupila zloglasnu direktivu br. 25 od 27. marta 1941. godine, kojom je nemački kancelar Adolf Hitler izdao naređenje za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku.

Foto: shutterstock, FOTO TANJUG/ STR/ nr
ISTORIJSKI TRENUTAK ZA SRBIJU! Republika Srbija postaje vlasnik dokumenta koji je označio početak Drugog svetskog rata!

Ova direktiva predstavlja jedan od najznačajnijih dokumenata za celokupnu istoriju srpskog naroda.


Dragoceni istorijski dokument



Direktiva br. 25, potpisana od strane Adolfa Hitlera, sačinjena je u trinaest originala, od kojih je jedan od njih danas u vlasništvu Republike Srbije. Ovaj dokument označio je početak Drugog svetskog rata na teritoriji Kraljevine Jugoslavije, a njegov sadržaj uporediv je sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austro-Ugarskog Carstva 1914. godine.



Značaj direktive br. 25



Direktiva br. 25 sadrži eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, kao i spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije delovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj.

Takođe, dokument predviđa pooštrenje unutrašnje političke zategnutosti u Jugoslaviji političkim obećanjima Hrvatima. Ovaj dokument je rezultirao stvaranjem preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske i genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj teritoriji.



Republika Srbija kao čuvar istorijske baštine



Današnjom kupovinom ovog istorijski značajnog dokumenta, Republika Srbija je demonstrirala odlučnost i sposobnost povraćaja kulturnih dobara od značaja za istoriju i kulturu srpskog naroda. Ovaj korak pokazuje posvećenost očuvanju istorijske baštine i važnosti kontinuiranog ulaganja u ovu oblast.

BONUS VIDEO