INSULINSKA REZISTENCIJA JE PRVA FAZA DIJABETESA 2! DR MACUT: Za takve pacijente praznici su veliki IZAZOV, prejedanje je posebno OPASNO


IZVOR: Republika - 21.12.2023 | 14:09


Endokrinolog objašnjava kako da se "nosimo" sa alkoholom i preteranom konzumacijom hrane u vreme praznika.

Foto: pixabay.com
INSULINSKA REZISTENCIJA JE PRVA FAZA DIJABETESA 2! DR MACUT: Za takve pacijente praznici su veliki IZAZOV, prejedanje je posebno OPASNO

Praznike uglavnom obelži prijedanje i čašica alkohola više, a kao oblik poremećaja u ishrani najčešće se javlja kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Da li su dani kada se slavi rizik i za osobe koje imaju insulinsku rezistenciju?

Endokrinolog dr Jelica Bjekić Macut objašnjava da osobe koje imaju insulinsku rezistenciju moraju voditi računa o ishrani jer to prva faza dijabetesa tipa 2.

- Prva faza je povišen insulin, ako je povišena i glikemija onda je to stanje predijabetesa - navela Bjekić za Pink i dodala da na jednog obolelog od dijabetesa idu tri neprepoznata pacijenta.


Ona je istakla da ljudi greše jer očekuju da imaju simptome poput žeđi i sušebnja usta, imajući u vidu da se oni javljaju u kasnijoj fazi bolesti.

- U početku nema nikakvih simptoma. Neophodan je oprez kada imaju šećer na prazan stomak blizu 5,9, jer je to već početna faza bolesti ukoliko se ove brojke ponavljaju - objasnila Bjekić.

Insulinska rezistenijca, usled neadekvatne ishrane mogu ima opšte simptome, ali mogu se javiti mučnina, premor i napadi gladi.

Insulinska rezistencija je metaboličko stanje koje karakteriše povišen nivo insulina u krvi i otpornost (rezistencija) ćelija na insulinski signal.

Osnovna fiziološka funkcija insulina, hormona koji oslobađa pankreas, je održavanje normalnog nivoa glukoze u krvi – transportom glukoze iz krvi u ćelije organizma. Ovom funkcijom insulin omogućava da ćelije pravovremeno iskoriste glukozu iz krvi za svoje energetske potrebe.

Kako insulinska rezistencija predstavlja stanje u kojem ćelije slabo reaguju ili ne reaguju na insulin – njegov nivo u krvi raste. Insulin u krvi vezuje glukozu, čiji nivo u krvi takođe raste zbog nemogućnosti transporta unutar ćelija. Na taj način, insulinska rezistencija dovodi do toksičnih nivoa glukoze u krvi – stanja poznatog kao visok šećer u krvi.

BONUS VIDEO: