OVO DANAS ZANIMA SVE SRBE! Obišli smo nekoliko ribarnica u Beogradu i saznali CENE RIBE: Evo koja je najpovoljnija, a koja se najviše prodaje!
IZVOR: D.B. - 05.01.2024 | 12:59
Riba je osnovna namirnica koju Srbi koriste tokom pripreme posne trpeze, a mi smo rešili da vam predstavimo detaljan cenovnik iz nekoliko ribarnica.
Hrišćani sutra obeležavaju Badnji dan i Badnje veče, a kada je u pitanju trpeza, znamo da se u svim domovima širom Srbije priprema posna hrana. A kako bi tradicionalna večera prošla bez ribe? Nikako!
Zato je ekipa Srpskog telegrafa obišla nekoliko ribarnica u Beogradu, gde smo razgovarali s prodavcima i kupcima, a ujedno saznali i cene ribe koja se najviše traži uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika.
Foto: ST/Vladimir Lukić
OVO SU CENE KOJE SMO SAZNALI U RIBARNICAMA:
CENE NAJPRODAVANIJE RIBE | |
---|---|
PASTRMKA | OD 850 DO 900 DINARA |
ŠARAN | OD 900 DO 930 DINARA |
OSLIĆ | OD 450 DO 600 DINARA |
LOSOS | OD 2.590 DO 2.650 DINARA |
OSTALA RIBA KOJA JE U PONUDI | |
---|---|
SKUŠA ZAMRZNUTA | 450 DINARA |
SKUŠA SVEŽA | 1.190 DINARA |
PANGAZIJUS | 520 DINARA |
ORADA | 1.169 DINARA |
*cene su u dinarima za kilogram
U razgovoru sa prodavcima, saznali smo da se i ove, kao i prethodnih godina najbolje prodaju pastrmka, oslić i šaran.
Podsetimo, za tradicionalnu večeru koja se priprema za Badnje veče, uglavnom se sprema riba, pasulj prebranac, krompir salata, baklava, i razne đakonije od voća. Stoga vam donosimo i cene sa pijace.
Foto: ST/Vladimir Lukić
Dekorativna pšenica 50-350 dinara
Jabuke 50-150 dinara
Mandarine 150-200 dinara
Banane 160-200 dinara
Suve šljive 450-500 dinara
Suve kajsije 350-450 dinara
Peršun tri struka za 100 dinara
Luk crni i crveni 120-150 dinara
Pasulj prebranac 400-500 dinara
Krompir 80-100 dinara
Lešnik 830-900 dinara
Orasi 1.200-1.400 dinara
Bademi 100-120 dinara
Takođe, u razgovoru sa ljudima koji rade na pijaci, saznali smo da je ove godine potražnja slična prošlogodišnjoj, i da se najviše pazare suve šljive, suvo grožđe, kajsije i ostale suve voćke. Takođe dodaju da, kada su cene u pitanju, nije bilo promena, pa se tako, svež peršun u tri struka, i dalje može naći za 100 dinara, kakva je cena godinama unazad.
Foto: ST/Vladimir Lukić
CENA POSNE TRPEZE ZA BADNJE VEČE:
Kada smo saznali cene, rešili smo da vam predstavimo i detaljnu računicu za jednu četvoročlanu porodicu. Naime, posna trpeza koštaće oko 3.900 dinara.
Trpeza za Badnje veče koju smo za vas izabrali ima sledeće namirnice za četiri osobe (računali smo tako da ima više nego dovoljno za sve i da ostane i za sutradan):
Foto: Shutterstock
- pasulj 700 dinara
- riba 1.500 dinara
- baklave 1.000 dinara
- tegla zimnice 200 dinara
- suve šljive, kajsije, brusnica... oko 500 dinara
BONUS VIDEO: