OVO DANAS ZANIMA SVE SRBE! Obišli smo nekoliko ribarnica u Beogradu i saznali CENE RIBE: Evo koja je najpovoljnija, a koja se najviše prodaje!


IZVOR: D.B. - 05.01.2024 | 12:59


Riba je osnovna namirnica koju Srbi koriste tokom pripreme posne trpeze, a mi smo rešili da vam predstavimo detaljan cenovnik iz nekoliko ribarnica.

Foto: ST/Vladimir Lukić/
OVO DANAS ZANIMA SVE SRBE! Obišli smo nekoliko ribarnica u Beogradu i saznali CENE RIBE: Evo koja je najpovoljnija, a koja se najviše prodaje!

Hrišćani sutra obeležavaju Badnji dan i Badnje veče,  a kada je u pitanju trpeza, znamo da se u svim domovima širom Srbije priprema posna hrana. A kako bi tradicionalna večera prošla bez ribe? Nikako! 

Zato je ekipa Srpskog telegrafa obišla nekoliko ribarnica u Beogradu, gde smo razgovarali s prodavcima i kupcima, a ujedno saznali i cene ribe koja se najviše traži uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika. 

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

 

OVO SU CENE KOJE SMO SAZNALI U RIBARNICAMA: 

 

CENE NAJPRODAVANIJE RIBE 
PASTRMKA  OD 850 DO 900 DINARA
ŠARAN  OD 900 DO 930 DINARA
OSLIĆ  OD 450 DO 600 DINARA
LOSOS  OD 2.590 DO 2.650 DINARA

 

OSTALA RIBA KOJA JE U PONUDI
SKUŠA ZAMRZNUTA 450 DINARA
SKUŠA SVEŽA 1.190 DINARA
PANGAZIJUS 520 DINARA
ORADA 1.169 DINARA

 

*cene su u dinarima za kilogram 

U razgovoru sa prodavcima, saznali smo da se i ove, kao i prethodnih godina najbolje prodaju pastrmka, oslić i šaran

Podsetimo, za tradicionalnu večeru koja se priprema za Badnje veče, uglavnom se sprema riba, pasulj prebranac, krompir salata, baklava, i razne đakonije od voća. Stoga vam donosimo i cene sa pijace. 

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

 

Dekorativna pšenica  50-350 dinara


Jabuke  50-150 dinara


Mandarine  150-200 dinara


Banane  160-200 dinara


Suve šljive  450-500 dinara


Suve kajsije 350-450 dinara


Peršun  tri struka za 100 dinara


Luk crni i crveni  120-150 dinara


Pasulj prebranac  400-500 dinara


Krompir  80-100 dinara


Lešnik  830-900 dinara


Orasi  1.200-1.400 dinara


Bademi  100-120 dinara

Takođe, u razgovoru sa ljudima koji rade na pijaci, saznali smo da je ove godine potražnja slična prošlogodišnjoj, i da se najviše pazare suve šljive, suvo grožđe, kajsije i ostale suve voćke. Takođe dodaju da, kada su cene u pitanju, nije bilo promena, pa se tako, svež peršun u tri struka, i dalje može naći za 100 dinara, kakva je cena godinama unazad. 

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

 

CENA POSNE TRPEZE ZA BADNJE VEČE: 

Kada smo saznali cene, rešili smo da vam predstavimo i detaljnu računicu za jednu četvoročlanu porodicu.  Naime, posna trpeza koštaće oko 3.900 dinara.

Trpeza za Badnje veče koju smo za vas izabrali ima sledeće namirnice za četiri osobe (računali smo tako da ima više nego dovoljno za sve i da ostane i za sutradan):

Foto: Shutterstock


- pasulj  700 dinara


- riba  1.500 dinara


- baklave  1.000 dinara


- tegla zimnice  200 dinara


- suve šljive, kajsije, brusnica... oko  500 dinara

BONUS VIDEO: