NEMA KUĆE U SRBIJI U KOJOJ SE NE JEDE, A SVET GA OZBILJNO SKUPO PLAĆA! Porodica iz Bašaida ga je stavila u tegle i napravila OZBILJAN BIZNIS! (FOTO+VIDEO)
IZVOR: Republika/D.B. - 24.02.2024 | 10:31
Ovaj neobični proizvod našao je primenu u raznim jelima, a čak se koristi i za pravljenje sladoleda i čokoladnih tartova.
U malom mestu Bašaid, jedna porodica se odlučila da započne proizvodnju belog luka i fermentisanog belog luka.
Ovaj neobični proizvod, poznat kao black garlic, proizvodi se fermentacijom svežeg belog luka u specijalnim fermentorima koji mogu trajati do čak tri meseca.
Profesor Đorđe Moravčević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu održao je seminar na kojem je istakao značaj ovog proizvoda i njegovu specifičnost.
Foto: youtube/printcreen/CookingWithMamaMui
Zdravstvene prednosti crnog belog luka
Crni beli luk, iako neobične tamne boje, sadrži visok nivo vitamina C, B6 i mangana, te poboljšava imunitet i apsorpciju minerala. Osim toga, ima čak deset puta više antioksidanata u odnosu na sveži beli luk. Ova kombinacija zdravstvenih benefita i neobičnog ukusa čine ga privlačnim kako za odrasle, tako i za decu.
Raznovrsna upotreba crnog belog luka
Ovaj neobični proizvod našao je primenu u raznim jelima, a čak se koristi i za pravljenje sladoleda i čokoladnih tartova. Iako se može jesti sirov ili kuvan, njegova specifična karamelasta i slatkasta aroma čini ga izuzetno atraktivnim za hedoniste i ljubitelje novih ukusa.
Foto: youtube/printcreen/CookingWithMamaMui
Tržište za inovativne proizvode
Profesor Moravčević istakao je da postoji tržište za inovativne proizvode poput crnog belog luka, uprkos njegovoj visokoj ceni. Trend potražnje za nekonvencionalnim proizvodima raste, a ljudi su spremni da izdvoje veću sumu novca za kvalitetne i zdrave proizvode. S druge strane, proizvođači su spremni da ulože u takve inovacije, bez obzira na ekonomske izazove.
Fermentisani beli luk, ili crni beli luk, predstavlja zanimljivu inovaciju na tržištu hrane, koja osvaja svojom jedinstvenom kombinacijom zdravstvenih benefita i neobičnog ukusa, te obećava da će postati omiljeni sastojak u mnogim jelima širom sveta.
BONUS VIDEO: