EVO KOLIKO JAJA MOŽETE DA POJEDETE ZA USKRS! Ako prekoračite ovaj broj, može se javiti JAK BOL, neke odmah OPERIŠU!
IZVOR: Republika/J.B. - 02.05.2024 | 07:46
Ovo je bitno da znate!
Jaja su tradicionalni deo uskršnje trpeze, ali treba biti oprezan jer preterana konzumacija može izazvati napad žuči, što ponekad zahteva operaciju. Osobe koje već imaju problema sa žučnom kesom, poput kamenja ili upale, trebalo bi posebno da paze, jer su jaja bogata holesterolom što može pogoršati simptome.
Docent dr Miljan Ćeranić, specijalista opšte hirurgije objašnjava za "Blic" da se za odraslu osobi sigurnom i zdravom smatra konzumacija jedno do dva jaja, ukoliko nemaju određene zdravstvene probleme.
- Preporučena dnevna konzumacija jaja može varirati u zavisnosti od individualnih faktora, kao što su starost, pol, zdravstveno stanje i nivo fizičke aktivnosti - kaže doktor Ćeranić i daje smernice za one koji nisu i one koji jesu postili:
- Za većinu odraslih osoba koje nisu postile, konzumacija jednog do dva jajeta dnevno smatra se sigurnom i zdravom, pod uslovom da nemaju posebnih zdravstvenih problema koji zahtevaju ograničenje unosa holesterola ili masti.
- Kod građana koji su postili tokom Vaskrsa, kada su jaja tradicionalni deo obroka, mogu konzumirati jaja prema svojim individualnim potrebama i preferencijama. Međutim, trebalo bi da vode računa da ne preteruju, posebno ako nisu navikli na obilnu ishranu nakon posta.
- U svakom slučaju, važno je da građani vode računa o balansiranoj ishrani tokom praznika, uključujući i raznoliku hranu osim jaja, kako bi osigurali adekvatan unos svih potrebnih hranljivih materija. Takođe, ako postoje specifični zdravstveni problemi ili dijetetske potrebe, preporučuje se konsultacija sa zdravstvenim stručnjakom radi individualizovanih saveta - kaže dr Ćeranić.
Osobe koje imaju kamenje u žučnoj kesi trebalo bi posebno da obrate pažnju na svoju ishranu, jer neke namirnice mogu izazvati pogoršanje simptoma ili komplikacija.
- Uzimanje jaja u umerenim količinama kao deo uravnotežene ishrane obično nije problem za većinu ljudi. Međutim, kao i sa svakom hranom, važno je voditi računa o količinama i pratiti sopstvene reakcije organizma. Ako postoje zdravstveni problemi ili sumnje, uvek je dobro konsultovati se sa lekarom ili nutricionistom - ističe.
Simptomi
Nakon konzumiranja masne hrane i jaja, treba pratiti bol ispod desnog rebarnog luka, što može da ukaže na holecistitis odnosno upalu žučne kese. To postavlja sumnju na zapaljenje žučne kese.
Bol je izuzetno jak, naglo se pojačava, i traje 6 sati i duže. Može se javiti i mučnina.
Takvi pacijenti, treba da se jave u najbližu dežurnu ambulantu, gde je neophodno da im se uradi ultrazvuk, kojim mogu da se uoče kamenčići, kao i krvna slika i biohemija. U zavisnosti od veličine problema, pacijentima prvo mogu da se propišu antibiotici, pa da tek idu na operaciju, a neki se odmah operišu.
BONUS VIDEO