KOLIKO MESTO MOŽE DA STOJI U ZAMRZIVAČU!? Zamrznuto pile treba baciti posle 12 meseci


IZVOR: Republika - 08.05.2024 | 03:00


Masna riba ne sme biti zamrznuta duže od tri meseca

Foto: www.profimedia.rs
KOLIKO MESTO MOŽE DA STOJI U ZAMRZIVAČU!? Zamrznuto pile treba baciti posle 12 meseci

Malo je onih koji hranu ne drže u zamrzivaču, a posebno mesto rezervisano je za meso.

Mnogo je, međutim, onih koji ne znaju koliko dugo meso može ostati u zamrzivaču.

Za početak, kada stavljate bilo koju hranu u zamrzivač, uvek je pametno da preko kese stavite nalepnicu na kojoj ćete napisati datum zamrzavanja.

A kada je reč o tome koliko dugo je bezbedno meso držati zamrznuto, pa ga nakon toga jesti, stvari stoje ovako...

Preporuka američke agencije za hranu i lekove kaže da celo pile ili ćurka u zamrzivaču mogu da stoje do godinu dana. Međutim, kada se zamrzavaju komadi - pileća prsa, bataci ili krilca - najbezbednije je pojesti ih u roku od devet meseci. Iznutrice ne bi trebalo jesti ako su bile zamrznute duže od tri ili četiri meseca, a kada je reč o svežem mesu, može stajati i po nekoliko meseci zamrznuto, u zavisnosti od toga da li je reč o teletini, jagnjetini...

Kada je reč o ribi, sve zavisi od vrste. Nemasna riba može da se drži u zamrzivaču od šest do osam meseci, a masna riba ima znatno kraći rok trajanja - od dva do tri meseca.

Šta je salmonela?

Bakterijska infekcija koja se često javlja zbog konzumiranja kontaminirane hrane ili vode. Iako većina ljudi nema simptome infekcije salmonelom.

Mogu se javiti ozbiljni simptomi poput:

Dijareje,
mučnine, 
povraćanja,
grčeva u stomaku.

Većini zdravih ljudi simptomi nestaju u roku od nedelju dana bez specifičnog lečenja, ali kod nekih pacijenata dijareja može izazvati ozbiljnu dehidraciju i zahtevati hitnu medicinsku pomoć.

Ljudi se njome najčešće inficiraju preko kontaminirane vode ili hrane.

Poput sirovog ili nedovoljno kuvanog mesa, piletine, jaja, nepasterizovanog mleka, voća i povrća. Kućni ljubimci, posebno ptice i gmizavci, takođe mogu biti prenosioci bakterija salmonele. Zato je važno voditi računa o higijeni i pravilno pripremati i čuvati hranu.

BONUS VIDEO