PRONAĐENE NESTALE DEVOJČICE IZ KRAGUJEVCA! Majka tvrdi da su bile odvedene 20km od grada! POCEPANA IM ODEĆA!


IZVOR: Republika - 16.05.2024 | 19:42


Njima se jutros izgubio trag ispred Ekonomske škole.

Foto: Printscreen/Instagram/kragujevcani.rs
PRONAĐENE NESTALE DEVOJČICE IZ KRAGUJEVCA! Majka tvrdi da su bile odvedene 20km od grada! POCEPANA IM ODEĆA!

Dve devojčice koje su nestale jutros u Kragujevcu su pronađene.

Podsećamo na Instagram nalogu "Kragujevčani" upućen je hitan apel da ako ih neko vidi odmah da javi.

Obe su trenutno u policiji.

- U policiji smo, čekamo da nam kažu šta se tačno dogodilo. Koliko sam saznala, pocepana im je odeća, odvedene su bile 20 kilometara van grada - kratko je uznemireno rekla majka nestale K.V za Blic.

Ineče, devojčice su stare 15 godina. 

Kako jer ispričala majka jedne od njih, telefoni njene ćerke i njene drugarice, bili su ugašeni od jutros, kada se poslednji put čula sa bratom.

- Roditelji njene drugarice i mi smo sve pretraživali i zvali sve drugare, ali niko ništa nije znao - kazala je Olga.

Uznemirena majka je naglasila da se ovako nešto nikada nije desilo i da je njih dve trebalo da sutra odu na ekskurziju.

- Nikada se nije desilo da joj telefon bude isključen. Sutra je trebalo da ide na ekskurziju, spremala se danima za to i jako se radovala i jedva čekala da ode sa drugarima - rekla je Olga.

Ako neko nestane, policiji prijavite što pre

U slučajevima nestanka, najvažnije je za porodicu da zna kada i kako da prijavi nestanak bliske osobe. Ukoliko postoji opravdana opasnost da se osobi nešto dogodilo ili zabrinutost za njen život i zdravlje, najbolje je nestanak prijaviti što pre. Stručnim službama je tada lakše da prate tragove.

Ako je reč o osobi koje nestane u jezeru, reci, moru, obično se tu uključuju ronioci. Ukoliko se radi o nestanku u šumama ili poljima u atarima sela vrlo često se uključuju lovačka udruženja koja dobro poznaju teren.

Teren je zimi nepristupačan zbog snega, dani su kraći pa su od pomoći termovizijske kamere, helikopterske ekipe, dronovi.

U tom slučaju primena termovizijskih kamera koje mogu da detektuju pokret i u uslovima smanjene vidljivosti je od velikog značaja, takođe, upotreba sonara koji mogu da registruju objekte i na većim dubinama u slučaju pretrage rečnih korita, ukazuje viša naučna saradnica Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Istraživanja pokazuju da većina nestanaka nije povezana sa krivičnim delima. Dešava se da tinejdžeri pobegnu od kuće kako bi izazvali pažnju roditelja, deca se nekada sakriju u igri, pobegnu i odrasli nezadovoljni porodičnim odnosima, stari i bolesni. 

Bonus video