KAKO PREPOZNATI DOMAĆE JAGODE: Pre sledećeg odlaska na pijacu obavezno ovo pročitajte! (VIDEO)
IZVOR: A. TRIFUNOVIĆ - 28.05.2024 | 20:00
Na primeru ovog voća često se potvrđuje poslovica spolja gladac, iznutra
Već neko vreme na pijacama se prodaju jagode... Slatke, sočne, zdrave, a niskokalorične i zaista im je teško odoleti. Sigurni smo da ste u velikoj dilemi kako da prepoznate one najukusnije.
Ponuda je velika, a da se u njoj snađete pomažemo vam u najnovijoj epizodi "Potrošačke patrole", naše emisije koju možete celu pogledati na Jutjub kanalu Republika news.
RAZOČARANJE
Za početak, sve je više jagoda iz uvoza, koje izgledaju kao sa slike, ali nemaju nikakav ukus jer su tretirane raznim preparatima. Da se ne biste razočarali kad ih probate, podelićemo s vama savete proizvođača kako da odaberete PRAVE - domaće, slatke i sočne!
Vrlo je jednostavno... Obratite pažnju na oblik, boju i miris. Domaće jagode izdvajaju se po prepoznatljivom intenzivnom mirisu. One nikada nisu istog oblika i veličine i nisu istog ukusa sa svih strana jer sunčevi zraci ne padaju ravnomerno na njih. Svežije su jer nisu
prošle dugačak transport, ali i brže propadaju jer imaju manje pesticida.
Ova svojstva pripisuju jagodama
- pune antioksidanasa
- deluju protivupalno
- pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi
- imaju antiejdžing efekat
Takođe, one su iste boje i spolja i iznutra, imaju puno semenki i veoma su sitne dok su uvozne unutra svetloroze. Ako je jagoda unutra crvena jednako kao i spolja, i to je znak da je tretirana pesticidima.
Znalci kažu da treba obratiti pažnju i na peteljku - na uvoznim je velika, savršenog oblika i tamnozelena, dok je kod domaćih bleđa jer je nedavno ubrana. Da ne biste jeli nazovisavršene uvozne jagode, bez mirisa i ukusa, obratite pažnju na savete koje smo vam dali.
Ne nasedajte na priču prodavaca da su baš njihove jagode najslađe i da nisu prskane.
Najvažniji saveti
1. Domaće jagode izdvajaju se po prepoznatljivom intenzivnom mirisu
2. Nikada nisu istog oblika i veličine i nisu istog ukusa sa svih strana
jer sunčevi zraci ne padaju ravnomerno na njih
3. Svežije su jer nisu prošle dugačak transport, ali i brže propadaju
4. One su iste boje i spolja i iznutra
5. Imaju mnogo semenki i veoma su sitne
6. Uvozne su unutra svetloroze
7. Ako je jagoda unutra crvena jednako kao i spolja, to je znak da je tretirana pesticidima
8. Peteljka na uvoznim je velika, savršenog oblika i tamnozelena, dok je kod domaćih bleđa
ZADOVOLJSTVO
Potrudite se da prepoznate prave domaće jagode i uživate u svakom sočnom zalogaju!
Iskoristite sezonu i jedite ih što više jer su izuzetno zdrave. Bogate su antioksidansima, deluju protivupalno, regulišu nivo šećera u krvi i, zakleće se mnogi, imaju antiejdžing efekat. I da ponovimo: Birajte domaće da biste iskoristili sve prednosti koje
vam ovo voće pruža.