RODILE ŠLJIVE KAO NIKAD PRE: Voćari trljaju ruke, biće i za rakiju i za džem, ali samo pod ovim uslovom


IZVOR: Republika - 05.06.2024 | 13:01


Voćari brinu kako da sačuvaju sav rod do berbe.

Foto: RINA
RODILE ŠLJIVE KAO NIKAD PRE: Voćari trljaju ruke, biće i za rakiju i za džem, ali samo pod ovim uslovom

ČAČAK - Posle niza sušnih i nerodnih godina u čačanskim selima u podnožju planine Jelice šljive su se ove sezone savile od roda. Međutim, pred voćarima je sada veliki zadatak - kako do berbe očuvati njihov kvalitet. Grane šljivika u podjeličkom selu Banjica savile su se pod teretom plodova, te voćari tog kraja očekuju nesvakidašnji rod ove sezone.

- Ovo je ekstremni slučaj da ove godine ovako šljive rode. Voćnjak je pun roda šljive, ne samo ovde nego svuda u ovom kraju, trenutno pucaju grane i pod zelenim plodom, šta će biti kad šljive sazrele i stignu na berbu, brine nas kvalitet i kako da ih očuvamo dotad. Brinemo da se ne izlome grane - rekao je za Rinu Bogoljub Marić iz čačanskog sela Banjica.

I drugi voćari iz Banjice kažu da je ista situacija u šljivicima i da i najstariji meštani ne pamte da su šljive ovako rodile.

Foto: RINA

 

 

- Dosad nisam video da je šljiva rodila kao ove godine i ranije je bio bogat rod, ali ovako ne. Mi ćemo morati malo da ih otresemo i razredimo da šljive opstanu i stignu na berbu kvalitetne i stignu do kace - pojašnjava Mitar Marić.

S druge strane, posle niza nerodnih godina, da li je ove priroda vratila dug voćarima, pitali smo struku?

- Kao što smo i očekivali, voće je veoma dobro pripremljeno ušlo u ovu godinu i u onim lokalitetima gde nije bilo problema s mrazom, voće je rodilo rekordno, kao što je to u Banjici. I u ostaloj okolini Čačka ovo voće je veoma dobro rodilo i očekuje se dobar prinos ove godine - rekao je dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

Do berbe šljive je ostalo negde oko dva meseca, pa je važno pojasniti kako šljivu sačuvati dotad od lomljenja grana i očuvanja kvaliteta.

- Tradicionalno, voćari žele da zadrže svaki plod na stablu i najčešće podupiru te grane koje su se savile i rodile, ali savetujemo da se uradi jedna korektivna rezidba, da se deo tog roda skine sa stabala, da se ona rasterete, na taj način, ostaće plodovi koji će normalno sazreti i dostići punu krupnoću. Tako da se taj vid očuvanja i korekcije neće odfraziti na sam rod, a s druge strane, kada se radi o mnogo velikom rodu u ovakvim vremeneskim prilikama promene toplo, hladno i vlažno i suvo vreme, potrebno je zaštititi te plodove flungicidima da ne bi došlo do truleži i da bi se plodovi održali do samog kraja berbe - pojasnio je Jevremović.

Foto: RINA

 

Kada je u pitanju rod ostalog voće, dr Darko Jevremović ističe da sve zavisi od lokaliteta, gde nije bilo mraza veoma je dobar rod u tim voćnjacima.

- U regionu zapadne Srbije, rod je nešto manji, međutim Šumadija i Vojvodina tu treba očekivati veoma visoke prinose i kvalitetan rod ove godine - zaključio je Jevremović.

Po svemu sudeći, podneblje ovog kraja bilo je blagonaklono prema čačanskoj šljivi, a ako ne bude vremenskih neprilika ove sezone, biće je dovoljno i za plasman i za džem i za rakiju.

 

BONUS VIDEO