DUŠKO KOJIĆ, STAREŠINA HRAMA U MOSTARU: Srpska deca nemaju gde da uče svoj jezik, izađu nepismena iz škole


IZVOR: Aleksandar Novaković - 06.06.2024 | 09:54


Na vrhu dugačkih stepenica koje vode od starog dela grada, na mestu odakle puca pogled na Mostar, nalazi se jedan od simbola grada, Saborni hram Svete Trojice.

Foto: ST/Tamara Pavišić
DUŠKO KOJIĆ, STAREŠINA HRAMA U MOSTARU: Srpska deca nemaju gde da uče svoj jezik, izađu nepismena iz škole

Crkva je potpuno uništena 1992. godine, a obnova koja je počela 2010. godine se otegla i niko ne može da proceni kada će biti završena.

Ostalo 3.000 Srba

- Kada je hram završen 1873. godine, to je bio najveći pravoslavni hram na Balkanu. U poslednjem ratu hram je prošao kroz mesec dana stradanja, što paljenja, bombardovanja, granatiranja, na kraju miniranja temelja, koji je bukvalno iščupan iz zemlje, nije ostao kamen na kamenu - kaže za Srpski telegraf jerej Duško Kojić, starešina hrama.

Priča o obnovi je počela 2008. godine i dve godine se radilo na projektnoj dokumentaciji jer crkva je nacionalni hram BiH i nalazi se u nultoj zoni Uneska.

Foto: ST/Tamara Pavišić

Hram Svete Trojice u Mostaru

- Da nije bilo Republike Srbije i Republike Srpske, koji su najveći donatori, ko zna šta bi bilo. Pojedinačnih donatora imamo više od 2.000, a tu ćete sresti sve vere i nacionalnosti, nisu tu samo Srbi. Na primer, imamo donacije za zvonik od tri dobra prijatelja Mostarca, pravoslavca, katolika i muslimana, koji su po veroispovesti jedan pravoslavac, jedan katolik i jedan musliman. Ovaj hram je dokaz da može da se pravi zajedništvo, ali s druge strane, politika često ne prati glas naroda.

Malo povratnika

Pre rata je u Mostaru i okolini živelo više od 30.000 Srba, dok ih je danas između 2.500 i 3.000.

- Mnogo je toga uništeno, i što se do 2005. godine vratilo, to je to, a jedan od razloga za to je i što crkva nije završena. Želim da dođu u Mostar, ali mi kažu: "Oče, ako vi kao institucija ne možete da obnovite crkvu, pa koje onda ja imam šanse da popravim porušenu kuću." Ljudima je teško, na primer, naša deca se ovde susreću s problemom u školama, nemaju nigde srpski jezik i književnost, već moraju da se opredele za bosanski ili hrvatski, pa deca praktično nepismena izađu iz osnovne škole.

Foto: ST/Tamara Pavišić

Hram Svete Trojice u Mostaru

Hvala Vučiću i Dodiku

Kojić kaže da je teško proceniti kad će hram biti završen jer nedostaje ogroman novac.

- Nedavno su nam bili u poseti predsednici Vučić i Dodik, koji se zaista zalažu za obnovu ovog hrama. Sada sve deluje daleko i u magli, ali će se ovaj hram obnoviti. Kao što narod kaže: Sve što se počne, to se i završi, ali ovaj grad zaslužuje da hram bude obnovljen - smatra sveštenik.

Narod je dobar, suživot je moguć

San o multietničkoj zajednici, po njegovom mišljenju, nije neostvariv, i Mostar je polazna tačka.
- To sada nije popularno reći, ali možda je Mostar jedini multietnički grad u BiH. Ne volim da prebrojavam ljude, ali po brojnom stanju, da toliko imate Bošnjaka, toliko Hrvata i nešto malo Srba, to nemate u bilo kom gradu u Bosni i Hercegovini. Narod u Mostaru je dobar i ja nikad nisam ni Božić ni Vaskrs proslavio samo sa Srbima, već i sa drugim narodima koji žive u Mostaru, ali isto tako nije se dogodilo da za Bajram nisam pojeo baklavu, ili da za katolički Božić nisam otišao kod prijatelja i čestitao im praznik - zaključuje Kojić.