POMOZIMO STEFANU (14) DA OZDRAVI: Dečaku iz Kule konstatovan tumor na mozgu!


IZVOR: ALEKSANDRA K. GRUJIĆ - 08.06.2024 | 16:42


Uplate možete izvršiti na žiro račun: 325930050042899737

Foto: Privatna arhiva
POMOZIMO STEFANU (14) DA OZDRAVI: Dečaku iz Kule konstatovan tumor na mozgu!

Četrnaestogodišnjem dečaku iz Kule - Stefanu Šafariku, otkriven je tumor na mozgu, nakon čega je usledila hitna akcija njegovih sugrađana da mu pomognu kako bi za mesec dana mogao da ode na operaciju!

Naime, na društvenoj mreži Fejsbuk, osvanula je molba da se svi priključe dobrovoljnoj akciji za prikupljanje novca dečaku koji je osmi razred i koji se tako mlad bori sa opakom bolešću.

- Dragi prijatelji, ovim putem vas molim za pomoć ko je koliko u mogućnosti da pomognemo Stefanu da ozdravi. Stefanu je otkriven tumor na mozgu. Operacija bi trebalo da bude za mesec dana. Ajmo svi zajedno da pomognemo našem Stefanu - glasi u opisu objave.

Uplate možete izvršiti na žiro račun: 325930050042899737

Tumor na mozgu može da se pojavi kao i na svakom drugom delu našeg tela. Tumor nastaje  kada ćelije rastu van kontrole i formiraju čvrstu masu. Pošto naš mozak ima veliki broj različitih tipova ćelija, može da nastane mnogo različitih vrsta tumora. Neki su maligni, dok drugi nisu. Neki rastu brzo, drugi sporo. Ali pošto je naš mozak „kontrolni centar” našeg tela, moramo ih sve shvatiti ozbiljno.

Lekari označavaju tumore mozga stadijumima od 1 do 4. Tumori niskog stepena rizika su stadijum. Rastu sporo i obično se ne šire. Obično se mogu izlečiti ako ih lekar može ukloniti operacijom. S druge strane, tumori visokog stepena (stadijum 4) predstavljaju rak. Brzo rastu, brzo se šire i obično se ne mogu izlečiti. Stadijumi 2 i 3 su između. 

BONUS VIDEO