LIDIJA JOŠ UVEK STREPI ZA ŽIVOT SVOJE ĆERKE KOJA JE ZAROBLJENA U GAZI: "Pričamo na svakih 15 dana, u pozadini čujem detonacije i rafale - svašta mi prolazi kroz glavu!"


IZVOR: Republika/ T. J. - 07.07.2024 | 13:27


Lidija vidi jedini spas u turističkoj agenciji koja može da izvuče ljude iz Gaze.

Foto: Printscreen/PRVA
LIDIJA JOŠ UVEK STREPI ZA ŽIVOT SVOJE ĆERKE KOJA JE ZAROBLJENA U GAZI: "Pričamo na svakih 15 dana, u pozadini čujem detonacije i rafale - svašta mi prolazi kroz glavu!"

Lidija Vesić Abas iz Aleksandrovca prolazi kroz neizmernu agoniju zbog situacije u kojoj se nalazi njena 28-godišnja ćerka Marijam, zarobljena u Gazi, o tome je govorila na Tv Prva. Iako je već javno govorila o svom teškom iskustvu, situacija se i dalje nije promenila. Sa svakim novim napadom i bombardovanjem, Lidija strepi za život svoje ćerke, koju jedva da može da čuje, i to na svakih 15 dana.

Zbog strogih zakona šerijata, Lidija već mesecima ne može da svoju Marijam izvuče iz pakla Gaze. Marijam je kao dete otišla sa ocem u Gazu, gde je završila sve škole i živela normalnim životom. Međutim, sve se promenilo dolaskom sukoba između Hamasa i Izraela.

Lidija ističe da je njihov cilj bio da Marijam dovedu u Srbiju, ali da je to veoma komplikovano zbog njenog statusa kao Srpkinje muslimanske veroispovesti.

- Mi smo uradili sve što je u našoj moći, kao i država Srbija. Marijam je zarobljena u Rafi mesecima. Nisu im dali da se povuku na drugu stranu, osim ka Rafi. Sa jedne strane su ih Izraelci sabijali ka Egiptu, dok su Egipćani podigli zidine visoke tri metra kako ljudi ne bi prolazili. Dva, tri meseca provela je tamo. Padala je kiša, spavali su ispod šatora, nije bilo ni vode, ni hrane, ni struje - kaže Lidija.

Foto: Printscreen/PRVA

Lidija Vasić Abas

 

Država Srbija je uložila napore da pomogne u izvlačenju Marijam iz ratnog okruženja, ali zbog strogog zakona šerijata, Marijam ne sme da napusti Gazu ukoliko nema pratnju jednog muškog rođaka. Ovo je dodatno otežalo situaciju, jer je potrebno da jedan član porodice ostane u Gazi, a njen otac je taj koji bi trebalo da je prati.

- Stupila je u kontakt sa egipatskim ambasadorima, čekali su je do 4 ujutru, međutim, ona ne može da napusti Gazu ako nije u pratnji jedne muške osobe. Otac bi je pratio, međutim, tu postoji i drugi problem. Šerijat kaže da kada porodica napušta Gazu, jedan član mora uvek da ostane, u ovom slučaju, to je njen otac. Jedan brat sa očeve strane pristao je da je isprati, Srbija mu je u roku od 24 sata izdala hitnu vizu u humanitarne svrhe, međutim, da bi ta viza bila validna, mora da je potvrdi Izrael, a oni to odlažu - priča Lidija.

Lidija vidi jedini spas u turističkoj agenciji koja može da izvuče ljude iz Gaze. Ona ističe da postoje dve turističke agencije Hala, od kojih je jedna uspela da izvuče njenog zeta, ali da je put sada skup, iznoseći čak 7.000 dolara. Lidija se obratila građanima Srbije za pomoć u sakupljanju sredstava kako bi obezbedila ovaj iznos.

- Postoje dve turističke agencije Hala. Jedna je samo Hala, druga je Hala Organi. U početku je put za Kairo bio 360 dolara. Moj zet je uspeo preko njih da se izvuče. Međutim, sada je taj put 7.000 dolara. Ja taj novac nemam, pa se obraćam građanima Srbije da mi pomognu. Do sada je sakupljeno 900, nije mnogo, ali je pomak sa mrtve tačke - kaže Lidija.

Kako ističe, kad god se ne čuje sa ćerkom svašta joj prolazi kroz glavu, a kad god se čuju telefonom, u pozadini odjekuju detonacije i rafalne paljbe.

- Uvek me pita da li ćemo uspeti da je spasemo. Sin mi je rekao da moram da budem jaka, čak iako se desi ono najgore, da Marijam nastrada u ovom sukobu - kaže Lidija u svojoj ispovesti za Prva TV.

BONUS VIDEO