"OPASNI SU DRINSKI VILIMANI"! KO JE NEOPREZAN, SAMO NESTANE, TAKO JE BILO I DANAS: Kakva se mračna tajna krije iza VIROVA DRINE? Ovo su jezive ispovesti!


IZVOR: Republika/M.S. - 07.07.2024 | 23:33


U poslednjih 7 godina stradalo je troje dece. Kupanje na ovoj reci nije bezbedno ni u plićacima.

Foto: shutterstock
"OPASNI SU DRINSKI VILIMANI"! KO JE NEOPREZAN, SAMO NESTANE, TAKO JE BILO I DANAS: Kakva se mračna tajna krije iza VIROVA DRINE? Ovo su jezive ispovesti!

Telo mlađeg muškarca pronađeno je danas na plaži Sunčana reka na Drini. On je ovog popodneva nestao u ovoj reci kod Banje Koviljače. Reč je o poslednjoj u nizu ljudskih žrtava koju je uzela Drina. 

Za Drinu kažu da je lepa, ali opasna i neukrotiva reka. Svaku nepažnju kažnjava. Hladna voda ume da "preseče", uhvati grč, povuče vir ili se upadne u rupu ostalu posle vađenja šljunka.

Kako su naveli očevici za žrtvu iz Banje Koviljače, u reku je ušao iznad plaže, šetao je i odjednom propao. Pretpostavlja se da ga je u dubinu uvukao vir sa kojim nije uspeo da se izbori, a situacija je bila još teža jer je bio neplivač.

Pre ove žrtve nastradala je i devojčica (15), koja se utopila 18. jula u Drini u šabačkom naselju Prnjavor. Ona se kupala sa tetkom i samo je nestala u vodi. I tada se verovalo da je dete povukao vir.

Njeno telo pronađeno je dan kasnije.

Utapaju se i najveštiji plivači

Ne prođe leto da Drina u donjem toku kroz Mačvu, dugačkom oko 20 kilometara, ne zavije u crno neku porodicu. Na divljim plažama, u virovima ćudljive reke, utapaju se stari i mladi, čak i najveštiji plivači.

Kupanje na ovoj reci nije bezbedno ni u plićacima koje popularno nazivaju "šljunkarama". Na ovim mestima najveća opasnost su krateri u rečnom koritu koji su nastali eksploatacijom šljunka i peska. Pošto reka menja tok, plićaci i na takozvanoj "živoj vodi" mogu da budu kobni.

"Iako je voda plitka, dešava se da noge odjednom propadaju i kovitlac vuče u dubinu. U tako snažnom vrtlogu samo u najsrećnijim slučajevima se sačuva glava. Opasni su drinski vilimani", ispričao je ranije za Telegraf stariji meštanin Badovinaca.

Nestao pred majkom

Muškarac star 36 godina iz Mladenovca utopio se u julu 2021. godine u Drini nizvodno od brane jezera Perućac kod Bajine Bašte, a nešto kasnije ronioci su pronašli njegovo telo.

On se tada sa majkom, sa kojom je bio u poseti ovom kraju nalazio u restoranu ispod koga teče Drina.

U jednom trenutku 36-godišnjak je ustao od stola i rekao majci da ide da se kupa i stepenicama iz restorana se strmom obalom spustio do reke. Njegova majka ga je, kako kažu svedoci tragedije, nekoliko puta zamolila da ne ulazi u reku, ukazivala mu da je opasno, ali nije vredelo, izveštavali su tada mediji.

Nedugo pošto je zaplivao nestao je pod površinom reke. Telo je pronađeno 30-tak metara od mesta gde je nestao pod vodom.

Jeziva junska tragedija - utopilo se 6 osnovaca

U poslednjih sedam godina pamte se tri tragedije u kojima je u Drini stradalo troje dece.

Iako je bila davno, velika tragedija od 10. juna 1960. godine kada se u reci ugasilo šest života učenika šestog i sedmog razreda Osnovne škole u Badovincima, još uvek je u sećanju meštana ovog sela.

Profesor francuskog jezika Živadin Rokić je na izlet na reku poveo đake iz svog odeljenja i nekoliko učenika sedmog razreda. Njih 15 su išli sredinom reke koja je bila duboka malo iznad kolena bacajući loptu ispred sebe. Kada su potrčali za loptom, upali su u vir i šestoro se udavilo. Profesor Rokić je uspeo da spase četvoro đaka, a petoro je samo isplivalo na obalu.

Ovo su samo neke od tragedija kupača, ali je veliki i broj onih koji su svojom voljom ušli u Drinu rešeni da iz nje nikad ne izađu.