ŽANDARM-HEROJ PRONAŠAO DEVOJČICU U GRČKOJ! Do detalja opisao dramu: "Vikala je: `Mama se izgubila`", a onda..."


IZVOR: Republika/J.B. - 08.07.2024 | 09:12


Sa Radetom je devojčica dva sata čekala policiju!

Foto: Printscreen/Instagram/mupsrbije
ŽANDARM-HEROJ PRONAŠAO DEVOJČICU U GRČKOJ! Do detalja opisao dramu: "Vikala je: `Mama se izgubila`", a onda..."

Rade Stanić, oficir za kontrolu rada ronilačke jedinice Žandarmerije, spasao je trogodišnju devojčicu i vratio je njenim roditeljima dok se odmarao s porodicom 27. juna u Nea Flogiti u Grčkoj. U razgovoru za Kurir Stanić je ispričao da su tog dana bili ogromni talasi, a devojčica poreklom iz Srbije sama je tumarala plažom. Srećom, Stanić i njegov sin odlučili su da krenu putem kojim nikada ranije nisu išli, što je omogućilo spasavanje.

- Bio sam sa sedmogodišnjim sinom kad smo videli devojčicu, malu, zbunjenu, plave kose, kako tumara. Kao da je bilo sudbinski da je mi tu sretnemo jer nikada tudu ranije nismo prošli. Video sam da je sama, ali sam pomislio da su joj roditelji verovatnu tu negde, a onda je počela da doziva mamu i krenula je za jednom plavom ženom. Ja sam tu nastavio svojim putem jer sam mislio da joj je to majka, međutim, ta žena se nije odazivala na pozive deteta - počinje priču oficir Stanić:

- Ta žena je otišla pravo, a devojčica je skrenula i sela na klupicu. Sin i ja smo joj prišli i pitali je da li joj treba pomoć, a ona nam je rekla: "Mama se izgubila, tamo gde su igračke." Mi smo je tada uhvatili za ruke i krenuli smo da tražimo njene roditelje, dva puta smo prošli tim puta gde je rekla da su poslednji put bili zajedno, ali nismo ih videli.

Kako nam je ispričao Stanić, devojčica se umirila dok je bila s njim, verovatno jer je još jedno dete, odnosno njegov sin, bilo tu i onda se osetila sigurno.

- Tu je bio jedan kiosk s girosom i ja sam zamolio radnicu da pozove policiju. Ona je odmah pozvala vlasnika, kom sam ispričao šta se desilo i da devojčica ne može da nađe mamu i tatu. On je odmah reagovao, pozvao je policiju i rekao nam da sednemo tu kod njih, dao deci vodu, sok, hranu, sve je obezbedio. Tom čoveku isto svaka čast, on je Grk, Vasilis se zove, i sve vreme je bio sa nama dok nije došla policija - prepričava Stanić i dodaje:

- Sve se desilo oko 22 sata, a policiji je trebalo dva sata da dođe. U međuvremenu dvojica makedonskih državljana, koji su bili u tom kafiću i čuli priču, pitali su me da li da objave na društvenim mrežama da se traže roditelji devojčice. Iskreno, toga se i nisam setio i onda su oni sve to postavili na Fejsbuk grupe i na kraju se ispostavilo da su na taj način roditelji i pronađeni.

 

 

Naime, kako nam je objasnio, vlasnica apartmana gde je devojčica boravila s roditeljima i bratom, videla je njenu sliku na stranici "Grčka info" i pokazala roditeljima koji su tada, ja mislim, kontaktirali s policijom.

- Svi koji su bili s nama dok policija nije došla pobrinuli su se da dete bude bezbedno i da ne bude uplašeno. Momci iz Makedonije su nameštali stolice da bi ona mogla da legne jer je već bilo kasno, a s mojim sinom je pričala, smejala se, baš smo se trudili da ne bude pod stresom i govorili smo joj da će sve biti u redu. Kad je policija došla, ona je mene onako stegla, baš mi je bilo nekako i teško da je samo predam policajcima, a da ne znam šta će biti s njom - kaže Stanić i dodaje:

- Najteže mi je bilo dok sam pomišljao šta je sve moglo da se desi da nismo naišli jer je bila pored puta, more je bilo blizu, a talasi su bili veliki to veče. Umirio sam se tek kad sam video da je vraćena majci i ocu i njenu sliku kako sedi u majčinom krilu.

BONUS VIDEO