STOP ZA MOBILNE U ŠKOLI! Italija usvojila zabranu, da li je sledeća Srbija?


IZVOR: Tamara BUJIŠIĆ - 12.07.2024 | 21:30


Vlada Đorđe Meloni donela odluku koju bi pozdravili i mnogi roditelji kod nas

Foto: Shutterstock
STOP ZA MOBILNE U ŠKOLI! Italija usvojila zabranu, da li je sledeća Srbija?

U italijanskim školama više neće biti moguće korišćenje pametnih mobilnih telefona, pa čak ni za nastavu, odlučila je italijanska vlada, s premijerkom Đorđom Meloni na čelu. Kako su istakli, odluka će na snagu stupiti odmah po početku nove školske godine (2024/2025).

Ministar obrazovanja u Italiji Đuzepe Velditara kazao je da vlada ima za cilj smanjenje upotrebe pametnih telefona u školama. Najavljeno je i vraćanje školskog kalendara, gde će se zadaci pisati rukom jer je, kako je istakao italijanski ministar prosvete, krajnji cilj da se deca ponovo naviknu na papir i olovku.

Direktor: Baš pozitivna iskustva

Nikola Tošić, direktor OŠ "Nikola Tesla" u naselju Pribojska banja, kazao je nedavno da je uvođenje novog pravilnika o korišćenju telefona dalo dobre rezultate.

- Poboljšani su kvalitet nastave, obrazovno-vaspitni rad i sama komunikacija među učenicima. Đaci na velikim i malim odmorima više ne gledaju u telefone, već se druže i igraju na terenima - kazao je direktor.

INICIJATIVE

Inače, iste ili slične inicijative već godinama postoje i u školama u Srbiji, ali ono što je važno napomenuti jeste da se odluke o korišćenju mobilnih telefona u školama u našoj zemlji donose na nivou samih škola, te da ne postoji krovni zakon kojim se upotreba telefona u školama zabranila.

Iako na prvi pogled deluje da bi se većina roditelja i nastavnika slagala s ovom odlukom, mišljenja su ipak podeljena, naročito među nastavnicima koji, kako ističu, telefone koriste tokom izvođenja nastave.

Zemlje u kojima su zabranjeni mobilni

- Kipar
- Engleska
- Finska
- Holandija
- Italija
- Španija (delimično)
- Portugal (delimično)
- Francuska (delimično)

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola istakao je svojevremeno da je glasao za to da odluka o zabrani telefona bude na nivou škola iako je prvobitno bio za, kako je rekao, opštu zabranu.

- Pravno nije bilo moguće doneti odluku o oduzimanju jer nemamo pravo da otuđimo ništa što je u nečijoj ličnoj svojini, ali i zbog toga jer su pojedini prosvetni radnici naglašavali da telefone koriste kao sredstvo za pomoć u nastavi - kazao je Antić.

Zabrane kod nas

- sve škole u Priboju
- pet škola u Beogradu
- nekoliko škola u Rumi
- pojedine škole u Subotici

REČ STRUKE

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za dijasporu, koji je jedno vreme bio i v. d. ministra prosvete, u razgovoru za naš list kaže da je najvažnije u svemu ovome razgovarati:

- Kao roditelj, želeo bih da se nađe neka ravnoteža kad je reč o korišćenju mobilnih telefona u školama. Lično bih voleo da se ne koriste tokom nastave, ali nakon časova to je u redu. Svakako smatram da na ovu temu treba da se razgovora sa stručnim ljudima, roditeljima, pa i samom decom, te da se na taj način dođe do zajedničkog kvalitetnog rešenja.

BONUS VIDEO