OVO SU MISTERIOZNI RODITELJI VOĐE JUGOSLAVIJE! Zbog oca je Josip postao moćni Tito! Ovo su roditelji malog Jože!


IZVOR: Republika/M.S. - 25.07.2024 | 19:06


Decenijama se spekuliše ko je Josip Broz Tito. Ovo je jedini odgovor

Foto: www.profimedia.rs
OVO SU MISTERIOZNI RODITELJI VOĐE JUGOSLAVIJE! Zbog oca je Josip postao moćni Tito! Ovo su roditelji malog Jože!

Dete iz radničke porodice

Josip Broz Tito, čiji su roditelji bili Franjo i Marija Broz, poticao je iz radničke porodice. Njegov otac Franjo bio je kovač, a majka Marija se brinula o domaćinstvu. Odrastao je u skromnim uslovima u selu Kumrovcu, koje je bilo multietničko, sa stanovnicima hrvatske, slovenačke, nemačke i drugih nacionalnosti. Kao šesti sin u porodici, imao je tri starije sestre.

Odrastanje u multietničkom selu

Kumrovec je bilo multietničko selo, gde su živeli Hrvati, Slovenci, Nemci i drugi, što je moglo uticati na Titovu kasniju otvorenost prema različitim kulturama i narodima. Odrastanje u takvoj zajednici moglo je uticati na formiranje Titovog kasnijeg svetonazora i političkih stavova.

Obrazovanje i početak karijere

Josip Broz je kao dete pohađao osnovnu školu u Kumrovcu, gde je stekao osnovno obrazovanje. Nakon toga, krenuo je u svet rada i politike, gradeći svoju karijeru koja će ga na kraju dovesti do vođstva Jugoslavije. Očigledno je da je njegovo odrastanje u radničkoj porodici ostavilo traga na njegovu buduću političku karijeru.


Njegov otac, Franjo Broz, bio je aktivan u lokalnoj politici i sindikalnim aktivnostima, što je možda uticalo na političko interesovanje i angažman Josipa Broza kasnije u životu. Uticaj očevih političkih aktivnosti na Josipa Broza mogao je biti značajan faktor u formiranju njegovih političkih stavova i ambicija.

Značaj kovačkog zanata
 

Kovački zanat Josipovog oca, Franje Broza, bio je važan deo tadašnje ruralne ekonomije u Kumrovcu. Ovaj zanat je verovatno imao uticaja na Josipovo odrastanje i oblikovanje njegovih vrednosti, imajući u vidu da je kovački posao bio važan deo života u tom periodu.

Uticaj multietničkog okruženja
 

Odrastanje u multietničkom selu Kumrovcu, gde su živeli ljudi različitih nacionalnosti, moglo je imati značajan uticaj na formiranje Titovog identiteta i stavova. Multikulturalno okruženje moglo je oblikovati njegovu buduću politiku tolerancije i saradnje među narodima.