POZNATA DOKTORKA STRADALA U POŽARU NA ZVEZDARI: Majka umrla od tuge za ćerkom tri dana kasnije, danas zajedno sahranjene! PRIČA KOJA SLAMA SRCA


IZVOR: Republika - 08.08.2024 | 16:10


Voljene naše, ostaju divne uspomene i nezaborav u srcu. Anđeli neka vas čuvaju, piše u jednoj od mnogobrojnih čitulja porodica, prijatelja i rodbine.

Foto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd, Facebook, https://www.kc-bl.com/, Privatna arhiva
POZNATA DOKTORKA STRADALA U POŽARU NA ZVEZDARI: Majka umrla od tuge za ćerkom tri dana kasnije, danas zajedno sahranjene! PRIČA KOJA SLAMA SRCA

Dr Dragana Starović (56), poznati dermatolog, stradala je u požaru koji je 2. avgusta izbio u stanu na Zvezdari, a tri dana kasnije, bez sumnje od prevelike tuge za ćerkom, umrla je njena majka Ružica (85). Obe nesrećne žene sahranjene su danas zajedno na Novom groblju u Beogradu.

Malo ko je mogao da pretpostavi kakva se tuga krije iza zajedničkih čitulja Dragani i Ružici, čiji je život i sam po sebi bio ispunjen velikim izazovima, s obzirom na to da je glava porodice, čuveni pedijatar Boriša Starović, kasnije akademik, bio punih 400 dana u zatočeništvu u Sarajevu tokom rata devedesetih i to na klinici koju je osnovao i vodio 20 godina.

BILE SU DIVNE

Požar koji je prekinuo Draganin život izbio je 2. avgusta u stanu dvospratne zgrade u Ulici Vjekoslava Kovača na Zvezdari, preko puta SC Olimp. Spasa od vatre i dima za nju nije bilo. Već 5. avgusta preminula je i njena majka Ružica.
- Voljene naše, ostaju divne uspomene i nezaborav u srcu. Anđeli neka vas čuvaju - stoji u jednoj od mnogobrojnih čitulja, kojima su se porodica i prijatelji oprostili od dve divne žene, kako ih opisuju svi koji su ih poznavali.

Foto: Privatna arhiva

 

Kako nam je ispričao jedan porodični prijatelj, Dragana je kao specijalista dermatovenerolog radila na Klinici za kožne i polne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci.
- Nema pacijenta koji o njoj nije govorio sve najlepše. Bila je izuzetan stručnjak i zaista posebna žena. Ona je često pričala o očevoj sudbini i tome kako je prvih godina rata u Sarajevu brutalno pogažena Hipokratova zakletva, kada su Borišu Starovića najpre pokušali da ubiju, prvog dana rata 6. aprila 1992, a onda i zatočili, iako nikada ni mrava nije zgazio. Bio je u zarobljeništvu na svojoj klinici, čiji je bio jedan od osnivača i vodio je dve decenije. Pušten je tek posle 400 dana i tada je napustio Sarajevo - priča naš sagovornik.

VODIO FAKULTET
Boriša je kasnije bio na visokim pozicijama u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske, vodio je i medicinski fakultet u Istočnom Sarajevu, a preminuo je 2005. Ćerka Dragana krenula je očevim stopama i ceo profesionalni život posvetila je brizi o pacijentima. Draganinog oca, čuvenog pedijatra, muslimani pokušali da ubiju prvog dana rata u Sarajevu, a onda ga držali 400 dana u zarobljeništvu

Dim kuljao na sve strane

Uzroci požara u zgradi na Zvezdari nisu zvanično saopšteni do dana pisanja ovog teksta. Prema rečima očevidaca i komšija iz zgrade, vatra je izbila iznenada i pretpostavlja se da je Dragana stradala od dima koji je kuljao na sve strane, odnosno da se ugušila. Vatrogasci su brzo došli, međutim, za nesrećnu ženu nije bilo spasa.