SRBI ĆE POŽELETI AJVARA! Nezapamćena suša desetkovala rod voća i povrća u Srbiji


IZVOR: Tamara BUJIŠIĆ - 04.09.2024 | 22:00


Na jesen se očekuju znatno više cene, pa će retko koja domaćica moći da priušti domaću zimnicu

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Srpski telegraf
SRBI ĆE POŽELETI AJVARA! Nezapamćena suša desetkovala rod voća i povrća u Srbiji

Nezapamćena suša koja je pogodila srpske ratare desetkovala je rod voća i povrća, što će se neminovno odraziti i na cene, pa domaćice čeka veliki trošak ukoliko žele da spremaju zimnicu. Prema rečima agroekonomiste Milana Prostrana, situacija je dosta teška.

NEISPLATIVO

- Još uvek se niko ne ohrabruje da kaže da će biti manja proizvodnja kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe, ali i koliko će biti manja proizvodnja kasnog voća i povrća. Definitivno će ti procenti biti poprilično visoki, čak dvocifreni - rekao je Prostran za beogradske medije.

PROGNOZIRANE CENE
prošle godine       ove godine
Ajvar, 750 g
1.200 - 1.500*        1.300 - 2.000
Ljutenica, 500 g
900 - 1.400            1.200 - 1.600
Kornišoni, 750 g
350 - 420                    380 - 490
Džem (šljiva, kajsija), 350 g
300 - 550                    400 - 600
*u dinarima

Celokupnu situaciju, kao i ono šta nas čeka, najbolje odslikavaju cene povrća i voća na pijacama, pa je tako, na primer, paprika prvobitno koštala 150 dinara, da bi samo nekoliko dana kasnije poskupela na preko 200 dinara.

- Kada se sve to sabere, onda će, nažalost, potpuno neisplativo biti da se prave ajvar, ljutenica, turšija, kao i džemovi i slatko, bez kojih srpske domaćice ne mogu da zamisle svoju trpezu. Tržište diktira cenu, a s obzirom da drugog kruga berbe paprike neće biti - kazao je za naš list Radoje Jovanović, povrtar iz centralne Srbije.

Foto: Srpski telegraf

Očekuje se da tegla ajvara dođe do cene od 2.000 dinara

Prema onome što smo mogli da vidimo na beogradskim pijacama, cena za kilogram paprike se kreće od 250 do 300 dinara, dok je na pijacama u manjim mestima nešto niža, od 200 do 250 dinara. Ako se u obzir uzme i činjenica da je tegla ajvara, domaće proizvodnje od 750 g bila od 1.200 do 1.500 dinara, onda se ove godine očekuje i da će doći do 2.000 dinara za teglu ovog, domaćeg proizvoda.

NA PIJACAMA/U MARKETIMA

crveni krompir
od 130 do 150

krastavac
od 150 do 180

paradajz
od 170 do 220

paprika (babura)
od 200 do 300

paprika (šilja)
od 180 do 220

crni luk
od 130 do 150

jabuka ajdared
od 190 do 220

kruške
od 200 do 300

* u dinarima

LOŠIJI KVALITET

Međutim, ono što je takođe sporno jeste i kvalitet tog povrća, koje je vidno lošije, a plodovi imaju dosta ožegotina od sunca i neujednačeni su, što dovodi do toga da na pijacama imamo više ponuda niže klase.

Prema rečima V. V., koji pomenute proizvode zaista pravi od domaćeg voća i povrća, rast cena je neminovan.

- Možda će biti grubo ako kažem da su cene skočile duplo, ali skoro pa duplo jesu. Već imamo problem u proizvodnji sa pronalaskom kvalitetnog povrća, što će naravno uticati i na samu proizvodnju, pa će tako cena ajvara i džemova, po čemu smo najprepoznatljiviji, sigurno biti veća za 30 odsto - kazao je naš sagovornik.
 

BONUS VIDEO: