OTKRIVENA DUGO NEPOZNATA TAJNA IZ BIOGRAFIJE NAJVOLJENIJEG SRPSKOG PATRIJARHA: Pavlovog oca ubila Amerika, vratio se u rodno mesto da umre!


IZVOR: Republika - 07.09.2024 | 22:00


Gojko poneo prezime Stojčević po majci, mada mu se otac zvao Stevan Okrajnov, pošto roditelji nisu bili venčani

Foto: Tanjug/Vladimir Dimitrijević
OTKRIVENA DUGO NEPOZNATA TAJNA IZ BIOGRAFIJE NAJVOLJENIJEG SRPSKOG PATRIJARHA: Pavlovog oca ubila Amerika, vratio se u rodno mesto da umre!

Poreklo patrijarha Pavla do danas nije bilo predmet većeg interesovanja, pa je otuda ostalo i neistraženo da li je patrijarh poneo prezime Stojčević po ocu ili po devojačkom prezimenu svoje majke.

ŽIVELI KOD BABE I TETKE

U svim dosad objavljenim biografijama, isticano je uglavnom da je rano ostao bez oba roditelja. Za oca Stevana navedeno je da je radio u Americi, da je tamo oboleo od tuberkuloze i da se vratio u Kućance, te da je preminuo kad je Gojku bilo tri godine, a nedugo pošto se rodio njegov brat Dušan. Posle nekoliko godina, majka Ana se preudala, a Gojko i Dušan su ostali kod babe i tetke po ocu. Nažalost, ubrzo je tokom trećeg porođaja preminula i Ana, prethodno rodivši dve ćerke, Ljubu i Vidu, u braku s jednim udovcem.

Rodbina iškolovala svu decu

Gojko je kod strica Lazara otišao 1925, po završenoj osnovnoj školi u Kućancima. Prema kazivanju samog patrijarha, Gojkov stric i strina imali su osmoro dece.

- Živeli smo na periferiji Tuzle, stric je bio strog ali pravedan, svu svoju decu i mene je iškolovao, svi su završili fakultet, a pojedinci su i doktorirali - govorio je svojevremeno patrijarh.

Ime Lazara Okrajnova pominje se i kao ime prvog stanodavca po dolasku Gojka Stojčevića na studije u Beograd, na Bogoslovski fakultet. U dosad objavljenim biografijama se navodi da je patrijarh po dolasku stanovao kod očevih rođaka, ali se ne ističe da je reč o njegovom rođenom stricu.

Istraživači su bili zbunjeni kada u knjizi umrlih nisu naišli na pomen Stevana Stojčevića, ali su zato utvrdili da je jedino Stevan iz sela Kućanci, koji je tih godina otišao za Ameriku, bio onaj s prezimenom Okrajnov.

On je prispeo u Elis Ajlend kod Njujorka 28. marta 1910. Kako se navodi na listi putnika koji su put Amerike 19. marta iste godine krenuli iz Roterdama u Holandiji, Stevan Okrajnov je tada imao 28 godina, a navedeno je da je bio neoženjen, odnosno samac, i da se radi baš o ocu patrijarha Pavla. Pošto nisu bili zvanično venčani, sveštenici su Gojka upisali pod majčinim prezimenom.

Otkriće na sahrani

Inače, prvi javni pomen i dovođenje u vezu porodice Okrajnov s patrijarhom Pavlom desio se prilikom medijskog praćenja njegove sahrane 20. novembra 2009. Tada je navedeno da su se, pored potomaka patrijarhovog rođenog brata Dušana, od njega oprostili i potomci njegovog rođaka Lazara Okrajnova, železničkog činovnika, kod koga je patrijarh živeo u ranoj mladosti dok je u Tuzli učio nižu gimnaziju pre Drugog svetskog rata.

Gojko i Dušan su, posle smrti oca, a pošto im se majka Ana preudala, nastavili da žive kod babe i tetke po ocu. U jednoj od biografija patrijarha Pavla navodi se da se baba zvala Draginja (Draga), a tetka Senka. Patrijarh je u jednom intervjuu rekao da se oca sećao samo kroz dve slike: jednu, kako pokušava da uhvati konja, i drugu kako leži na odru, pored njega stoji strina Kristina i plače. S druge strane, patrijarh je više puta isticao značaj babe Drage, a naročito tetke Senke u njegovom ranom odrastanju, rekavši jednom:

- Ona je meni nadoknadila majku, tako da ja i sada pomislim: kad umrem, najpre ću da vidim tetku, pa onda sve ostale.


Slavio očevu slavu, Lazarevu subotu

U popisu iz 1948. u Kućancima se pominje samo jedna kuća Okrajnovih. Osim u Kućancima, bilo ih je u selima pored Vukovara, Bršadinu i Tripnji, kao i u samom Vukovaru. Prezime se pojavljuje u obliku Okrainov, Okraina, Okrainović i Okrajinović. Ovde valja napomenuti da je prezime Okrajnov prisutno i preko Dunava, u selu Bački Brestovac, između Odžaka i Sombora. Štaviše, u ovom mestu su popisani još sredinom 18. veka, pod prezimenom Okraina.

Zajedničko za Okrajnove u Bačkom Brestovcu i Kućancima je slavljenje Lazareve subote, što upućuje na njihovu srodnost. Patrijarh Pavle je kao krsnu slavu redovno slavio Lazarevu subotu, što je još jedan prilog u dokaz da je po ocu bio iz porodice Okrajnov pošto porodica njegove majke, Stojčevići, slave Svetog Jovana.

STRIC LAZAR

Patrijarhov deda po ocu zvao se Nikola. On i Draginja su, prema podacima iz knjige Snežane Milković "Moj deda patrijarh Pavle", pored Stevana i pomenute ćerke Senke, imali još Stevku, Stazu i Lazara. Ime strica Lazara se nigde ne pominje u patrijarhovim biografijama, već samo podatak da je "otišao na školovanje kod strica", koji je bio železničar u Tuzli.

 

 

BONUS VIDEO: