REŠENA MISTERIJA! Užarena lopta koja se pojavila na nebu iznad Srbije nije BOLID! Oglasili se iz AD "Ruđer Bošković"!


IZVOR: Republika - 07.09.2024 | 23:16


Iako se prvobitno pojavila informacija da je u pitanju Bolid, Iz "Ruđera Boškovića" i tada su rekli da se meteori odlikuju veoma velikom brzinom i da traju znatno kraće i sagore vrlo brzo.

Foto: Twitter
REŠENA MISTERIJA! Užarena lopta koja se pojavila na nebu iznad Srbije nije BOLID! Oglasili se iz AD "Ruđer Bošković"!

Fascinatna pojava zabeležena je 25. avgusta na nebu širom Srbije. Tada su mnogi pomislili da je u pitanju kometa ili meteor, ali istina je potpuno drugačija, a posle je izašla informacija da je u pitanju BOLID odnosno meteor većih razmera i izrazito većeg sjaja (kao vatrena kugla).

I u drugim delovima sveta bila je vildljiva ova pojava, odnosno užarena lopta kako pada sa neba.

Danas su iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" na instagram stranici objavili da je u pitanju pad zemljinog satelita.

- Starlink - 1196 jedan od satelita u niskoj zemljinoj orbiti, koji je krenuo da se spušta još u januaru prošle godine sa oko 550 kilometara iznad Zemljine površine. Usled pojačane aktivnosti Sunca, koja prati redovni 11-godišnji ciklus istog, došlo je do zagrevanja i širenje atmosfere, čime se zahvatilo LEO orbita. Pojavilo se povećano trenje između satelita i molekula gasova, što mu je smanjivalo brzinu i dovelo ga do pada i sagorevanja - saopštili su na svojoj stranici.

Kako se može videti,

Foto: Google maps

Starlink se kretao od severozapada prema jugoistoku, a preko našeg područja nastavio je put ka Bugarskoj

 

.

Iako se prvobitno pojavila informacija da je u pitanju Bolid, Iz "Ruđera Boškovića"  i tada su rekli da se meteori odlikuju veoma velikom brzinom i da traju znatno kraće i sagore vrlo brzo, piše Telegraf.

- Kako je pojava trajala znatno duže, moguće da su u u pitanju ostaci pada nekog satelita. Oni su se kretali znatno manjom brzinom, zbog čega je ova pojava duže potrajala, dok su ostaci sagorevali kroz atmosferu - rekli su iz "Ruđer Boškovića".

I pojedini astronomi sumnjaju da se radi o svemirskom otpadu ( uglavnom delovi svemirskih letelica ili satelita koji se odbacuju).

Bonus video