UMRLA LEPA JELENA! Izgubila bitku sa rakom!


IZVOR: Republika - 09.09.2024 | 22:57


Mlada Užičanka se osam godina borila sa rakom.

Foto: Budi human
UMRLA LEPA JELENA! Izgubila bitku sa rakom!

Jelene Skorković (42), mlade Užičanke i mame dve devojčice umrla je posle viišegodišnje borbe sa rakom.

- Jeco, borila si se ko lavica, ali je bolest bila jača. Neka te anđeli čuvaju.  Porodici iskreno saučešće - objavljeno je na društvenim mrežama povodom njene smrti .

Jeleni je u oktobru 2016. godine nakon kontrolnog pregleda ustanovljen zloćudni  tumora grlića materice (C53.9 Neoplasma malignum cervicis uteri, non specificatum).

Lečenje je započeto u novembru 2016. godine kada je izvršena histerektomija sa adneksektomijom, limfadentkomijom i omentektomijom. Sprovedena je postoperativna radioterapija sa hemioterapijom, navodi se na sajtu Budi human.

Do relapsa bolesti došlo je 2019. godine u vidu retroperitonealne limfadenopatije.

Biopsija je ukazala na pojavu metastatskih promena.

Rak grlića materice, karcinom grlića materice ili cervikalni karcinom je ekspanzivni (zloćudni) tumorski proces ćelija grlića lociran u donjem delu materice, koji ako se pravovremeno ne dijagnostikuje i leči može biti smrtonosan. Najčešći oblik ovog tumora je karcinom.

Sa preko 1300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena godišnje, rak grlića materice je drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti juzrok umiranja od raka među ženskom populacijom Srbije.

Bolest je prouzrokovana određenim tipovima genitalnog humanog papilomavirusa (HPV), koji se uglavnom prenosi seksualnim kontaktom. HPV je dosta rasprostranjen i lako se širi. Dok većina zaraženih žena HPV-om ozdravi u periodu od 6 do 24 meseci, a najčešće nije znala za infekciju, kod drugih žena (zbog imunodeficijencije njihovog imunskog sistem) povećan je rizik da HPV dovede do pojave raka grlića materice.

Bonus video