ŠTA JE, BRE, OVO? ČVARCI PET PUTA SKUPLJI OD BUTA! Cena hrane koja je nekad nazivana sirotinjskom, otišla u nebo poslednjih godina! (VIDEO)
IZVOR: Republika - 10.09.2024 | 20:00
Potrošači besni, a proizvođači opravdanje traže u smanjenju stočnog fonda
Cena čvaraka već neko vreme izaziva čuđenje potrošača (mada su neki već i navikli) jer u marketima ume da bude i preko 4.000 dinara za kilogram.
Da li postoji logično objašnjenje za činjenicu da čvarci koštaju više od najkvalitetnijeg čistog svinjskog mesa?
Kako god, složićete se da je ovo još jedna u nizu nelogičnosti na tržištu.
Od sirotinjske hrane do deluks namirnice... Ma, da li je moguće?
I U HRVATSKOJ
Elem, kao što možete videti i u našoj emisiji "Potrošačka patrola" na Jutjub kanalu Republika news, za kilo čvaraka možete da kupite gotovo pet kilograma svinjskog buta.
Zanima nas, dakle, kako je proizvod koji miriše na detinjstvo i na vreme kad se ništa nije bacalo, dobio toliko na ceni.
Najpoznatiji proizvođači čvaraka u Srbiji i sami priznaju da se nikada do sada nije desilo da se njihova cena u prodavnicama izjednači sa cenom pršute... Tvrde, međutim, da je osnovni razlog poskupljenja problem sa stočnim fondom.
Potrošači, pak, imaju suprotan stav.
- Sećam se u moje vreme, kad sam bio mlad, čvarci su se tretirali kao sirotinjska hrana, a u današnje vreme ispade da su ne znam kakav delikates. Skuplji od najkvalitetnijeg mesa, ne čudi me što ih zovu srpski kavijar - kaže Mihajlo Žarković iz Novog Sada.
Ako je za utehu, cena čvaraka otišla je u nebo i u susednoj Hrvatskoj, gde ih potrošači, takođe, rado konzumiraju. Što se tiče ukusa, naravno, a zbog cene baš i ne.
- Koliko je moguće izvući čvaraka iz slanine, zavisi od toga kog je kvaliteta, da li je kvalitetna leđna ili su neki parčići - objašnjavaju proizvođači.
Od 10 kilograma bolje slanine dobije se između 2,5 i tri kilograma čvaraka i još toliko masti.
- Svi se nadamo da će čvarci da pojeftine, ali to će uspeti samo ako ljudi počnu da gaje svinje naveliko - kaže jedan proizvođač.
ČVRSTO TKIVO
Problem su, nažalost, i cene sirovina iz Evrope, koje su duplirane.
- Čvrsto masno tkivo od kog se prave čvarci je bilo evro, sad plaćamo dva. Kvalitetnih čvaraka od kilogram čvrstog masnog tkiva izađe 16 odsto - objašnjava stručnjak iz jedne mesne industrije i dodaje:
- I svinjska mast je poskupela iz istog razloga iako je uvek bila jeftinija od ulja. Evropske cene su uslovile sve to.
U čemu je tajna duvan čvaraka
Tajna dobrih duvan čvaraka je u njihovom dugotrajnom kuvanju, posle kog se prže, a potom cede kroz lanenu tkaninu, navodi se na sajtu posvećenom valjevskom Festivalu duvan čvaraka, koji se tradicionalno održava u oktobru. Čvarci koji su vekovima na trpezama vojvođanskih domaćina, krupniji su, masniji i nekad ih zovu šoder. Iako postoji mnoštvo recepata, svima je zajedničko dugo mešanje varjačama u velikim loncima.