BORISE, OBIĐI NAS! CIKLON HARA EVROPOM I BLIŽI SE SRBIJI!


IZVOR: Republika - 14.09.2024 | 19:36


Procenjuje se da će kod nas stići oslabljen, za razliku od zemalja gde već odnosi žrtve

Foto: Schutterstock
BORISE, OBIĐI NAS! CIKLON HARA EVROPOM I BLIŽI SE SRBIJI!

Ciklon Boris hara Evropom i pravi velike probleme, a meteorolog-amater Ivan Ristić je objavio upozorenje da on danas dolazi u Srbiju. On je juče objavio upozorenje na Fejsbuk profilu u kom je najavio dolazak nepogode.

- Upozorenje! Sutra ciklon Boris dolazi kod nas, Vojvodina će biti u njegovom oku, to jest centru. Biće vetrovito i kišovito. Udare vetra je teško proceniti sada trenutno jer su u oku ciklona nešto slabiji nego na periferiji - napisao je Ristić.

On je dodao da ćemo sledeće nedelje biti pod uticajem, kako je naveo, bumerang ciklona:

- Visinski ciklon će od ponedeljka početi retrogradno da se kreće prema zapadu. Dakle, vratiće se tamo odakle je došao kao bumerang. Biće još dosta oblaka povremeno i kiše, naročito na jugu, a temperatura će od utorka biti u porastu i kretaće se oko 20 stepeni. Ako bude više sunca, približiće se i 25 stepeni najverovatnije tek za sledeći vikend, kada će ipak biti malo stabilnije.

Foto: Shutterstock, YouTube/Printscreen

Ivan Ristić

Sudeći po njegovim rečima, Boris će ipak poštedeti Srbiju, za razliku od Rumunije, gde su već četiri osobe poginule u poplavama posle jakih kiša koje su zahvatile centralnu i istočnu Evropu.

- Desetine ljudi je izbavljeno iz domova u 19 oblasti u zemlji - saopštile su rumunske spasilačke službe.

Najviša uzbuna od poplava juče je proglašena i na 38 lokacija širom Češke. U glavnom gradu Pragu podignute su barijere, a nasipi su zatvoreni, kao i zoološki vrt.
Ciklon Boris doneo je od četvrtka jak vetar i obilne kiše delovima Poljske, Austrije, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Loša situacija u Poljskoj

Evakuacije su takođe počele u Poljskoj pošto reke rastu do opasnog nivoa. Ministar unutrašnjih poslova Tomaš Šemonjak rekao je da su stanovnici malih gradova u blizini granice s Češkom Morov i Gluholazi suočeni s opasnom situacijom.

- Situacija je veoma loša. Stanje reke i prognoze su i dalje loše. Imamo tešku situaciju na četiri reke, preti nam potencijalna evakuacija i šteta u nekoliko gradova - rekao je Šemonjak.

Austrija u sneg iz vrućine

Austrija je zabeležila najtopliji avgust od kada se meri, prema podacima saveznog instituta Geosfera Austrija, a sada je najavljeno od 10 do 20 centimetara snega u mnogim regionima.

U planinama Gornje i Donje Austrije i u severnoj Gornjoj Štajerskoj snežni pokrivač biće i veći, prognoziraju meteorolozi.