NAJVOLJENIJA REKA VALJEVACA PRESUŠILA! Tužna slika obišla Srbiju


IZVOR: Republika/M.S. - 15.09.2024 | 08:25


Pre samo par dana tekla je jedna od najbistrijih reka u Srbiji.

Foto: Freepik/Image by freepik
NAJVOLJENIJA REKA VALJEVACA PRESUŠILA! Tužna slika obišla Srbiju

Stanovnike Pričevića nedaleko od Valjeva, ali i okolne meštane, uznemirila je informacija da je njihova reka Obnica na kojoj su provodili vrele letnje dane, presušila.

Fotografija nastala 14.9.2024. objavljena je na Fejsbuk stranici "Priče iz Pričevića", a na njoj se vidi kako malo dete gleda u korito reke koja je presušila, čak se ne naziru nikakvi tragovi koji bi ukazali na to da je pre samo nekoliko dana ovde tekla bista voda

 - Reka Obnica je presušila polovinom avgusta i od tada ne teče. Od ranije imamo podatak da je sedamdesetih godina presušila na par dana, ali nikada nije bilo ovako - kažu meštani za Telegraf.rs.

Iako je za nama jedno teško i sušno leto sa tropskim temperaturama, dugoočekivana kiša konačno je pala, a meštani se nadaju da će voda ponovo ispuniti korito na radost svih.

Podsećamo, meštani zaseoka u Mesnoj zajednici Kotraža kod Lučana već danima muče muku sa vodom, a razlog je komšija. Kako kažu, on im kida crevo i ne dozvoljava da je koriste iz potoka sa koga su se snabdevali godinama.

Ovde ima oko pedesetak žitelja među kojima i desetine mališana, a za vodu bitku biju svakog dana.

Tvrde da komšija izvlači vodu za svoj ribnjak i njivu, a da njima ne dozvoljava da imaju za osnovne potrebe. U problemu su velikom jer da bi se okupali ili imali vode za piće do prvog sledećeg izvora moraju da pređu deset kilometara u jednom smeru. U nekoliko navrata su zvali policiju, žalili se nadležnim institucijama, ali problem nije rešen.

Nakon što su meštani izneli svoje probleme kontaktiran je i komšija koji je potvrdio da ima ribnjak i njivu sa malinama i da vodu koristi jer je pre dvanaest godina dobio saglasnost da koristi sedamdeset odsto vode, ali za zalivanje njive. Takođe on je potvrdio da nikome neće dati da "prolazi kroz njegovo’".