ZARAZE KRUŽE OKO SRBIJE! Reč stručnjaka o riziku izbijanja epidemije


IZVOR: Republika - 20.09.2024 | 15:29


Maris je ukazala na važnost dostupnosti osnovnih zdravstvenih resursa, koji značajno smanjuju mogućnost izbijanja epidemija.

Foto: Tanjug/AP
ZARAZE KRUŽE OKO SRBIJE! Reč stručnjaka o riziku izbijanja epidemije

Epidemiolog Slavica Maris, koja je načelnik Jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, izjavila je da građani Srbije nisu ugroženi od kolere, uprkos prijavljenom slučaju u Bugarskoj. Ona je naglasila da je rizik od lokalnog širenja kolere veoma mali, zahvaljujući pristupu sigurnoj vodi za piće i adekvatnoj sanitaciji u evropskim zemljama.

Maris je ukazala na važnost dostupnosti osnovnih zdravstvenih resursa, koji značajno smanjuju mogućnost izbijanja epidemija. Ova situacija je rezultat stalnog rada zdravstvenih institucija i njihove posvećenosti očuvanju javnog zdravlja.

Takođe, Maris je govorila o kju groznici, koja je nedavno dijagnostikovana kod nekoliko pacijenata u Crnoj Gori. Ova bolest, koja se prenosi sa životinja na ljude, može da zahvati i ljude i životinje. Kju groznica je rasprostranjena širom sveta, a sporadični slučajevi su registrovani i u Srbiji. Maris je napomenula da je u Beogradu u poslednjih deset godina zabeleženo samo tri slučaja, što ukazuje na relativno nisku učestalost obolevanja.

Foto: www.profimedia.rs

Kolera

Kod ljudi, infekcija obično ne pokazuje simptome, ali može se manifestovati kroz blaže ili teže simptome, a u izuzetno retkim slučajevima može biti smrtonosna. Najčešći simptomi uključuju povišenu temperaturu, groznicu, bolove u mišićima i mučninu, što može podsećati na grip.

Kju groznica se leči antibioticima, a Maris je istakla značaj brzog prepoznavanja i lečenja ove bolesti, jer neprepoznata infekcija može postati hronična i dovesti do ozbiljnih komplikacija. Ovo podseća na potrebu za kontinuiranim praćenjem i edukacijom građana o opasnostima od zaraznih bolesti i važnosti očuvanja javnog zdravlja.

BONUS VIDEO: