SVI SU DANIMA KAO NA IGLAMA ZBOG GRANATE KOD SKUPŠTINE! Iznutra kao nova, demineri je i dalje spremaju za transport


IZVOR: Republika/M.S. - 21.09.2024 | 08:33


Tu još od Prvog svetskog rata!

Foto: ST/Vladimir Lukić
SVI SU DANIMA KAO NA IGLAMA ZBOG GRANATE KOD SKUPŠTINE! Iznutra kao nova, demineri je i dalje spremaju za transport

Velika granata pronađena pored Skupštine Srbije

Na gradilištu pored Skupštine Srbije nedavno je pronađena velika granata teška skoro 300 kilograma, a stručnjaci pretpostavljaju da potiče iz vremena Prvog svetskog rata. Ovaj pronalazak izazvao je značajnu pažnju javnosti i postavio pitanje kada će biti demontirana. Bojan Glamočlija iz Centra za razminiranje izjavio je za RTS da će demontiranje biti izazovan zadatak, ali da treba verovati iskusnim deminerima.

 


Proces demontiranja i deaktiviranja

Stručni timovi će specijalnim uređajima snimiti teren i utvrditi kako će granata biti deaktivirana. Dr Vladimir Jakovljević sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu objasnio je da deaktiviranje podrazumeva skidanje upaljača, bušenje i vađenje eksploziva na licu mesta. Ukoliko to nije moguće, prelazi se na uništavanje, koje se može obaviti na licu mesta ili podizanjem i izvlačenjem neeksplodiranog ubojnog sredstva na poligone namenjene za uništavanje.

Bezbednost prilikom transporta i deaktiviranja

Granata se prevozi specijalnim vozilom i obavezna je pratnja, a saobraćaj se često zaustavlja radi bezbednosti. Ukoliko je deaktivacija na mestu pronalaska nebezbedna, vrši se evakuacija dela grada koji bi mogao biti u opasnosti od eventualne eksplozije.

Istorijski kontekst pronalaska

Prema prvim informacijama, granata pronađena pored Skupštine je artiljerijska i korišćena tokom Prvog svetskog rata prilikom opsade Beograda. Istorčar Nebojša Jovanović istakao je da se radi o ogromnom kalibru koji je nemačka vojska koristila prilikom opsade Beograda.

Česta pojava neeksplodiranih ubojnih sredstava u Beogradu

Beograd ima burnu istoriju, pa nije neuobičajeno da se pronalaze neeksplodirana ubojna sredstva. Samo u prošloj godini, u različitim delovima grada otkriveno je nekoliko ovakvih artefakata, što ukazuje na značajnu prisutnost neeksplodiranih ubojnih sredstava u urbanim sredinama.