STIV VOZNIJAK DOBIO SRPSKI PASOŠ! Želi da još unapred globalnu sliku Srbije (FOTO)


IZVOR: Republika/M.S. - 21.09.2024 | 09:15


Pasoše mu je u Njujorku uručio Generalni konzul Vladimir Božović.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović
STIV VOZNIJAK DOBIO SRPSKI PASOŠ! Želi da još unapred globalnu sliku Srbije (FOTO)

Generalni konzul Vladimir Božović Republike Srbije u Njujorku ponosno je uručio srpske pasoše Stivu i Dženet Voznijak, toplo ih dočekavši u Generalnom konzulatu Srbije u Njujorku

Oni su izrazili svoje uzbuđenje zbog sticanja srpskog državljanstva i želju da promovišu globalnu sliku Srbije.

Podsećamo, Vlada Srbije je decembra 2023. godine na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića odlučila da dodeli državljanstvo Srbije suosnivaču kompanije Epl Stivu Voznijaku, kao i njegovoj supruzi Dženet Kej Voznijak.

U obrazloženju ove odluke navedeno je da bi prijem u državljanstvo Srbije američkog preduzetnika i računarskog inženjera Voznijaka i njegove supruge doprineo promociji naše zemlje  u oblasti visokih tehnologija, jačanju nacionalnih interesa i ugledu Srbije kao zemlje četvrte industrijske revolucije, saopšteno je iz vlade.

Podsećamo, pisanje o jačanju odnosa između Izraela i Srbije, kao i o tome zašto je Srbija važna Izraelu, izazvalo je pažnju izuzetno popularnog portala Nju Arab iz Londona. U svom članku, portal je uputio predsedniku Aleksandru Vučiću možda najveći kompliment koji jedan svetski državnik može da dobije u ovim nesigurnim vremenima punim neprijateljstava i sukoba.

Tekst o poseti izraelskog predsednika

Autor je, govoreći o predsedniku Vučiću, između ostalog istakao: "Održavajući bliske odnose sa Rusijom, Kinom, Iranom, Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama, Vučić je pokazao jedinstvenu sposobnost da gradi odnose sa zemljama koje su često geopolitički rivali."

Ova pohvala upućena Vučiću nije prošla nezapaženo, jer su je podržali i drugi urednici portala. Jasno je da zbog ove jedinstvene sposobnosti i diplomatske veštine, mnogi, kako u regionu, tako i u svetu, priželjkuju Vučićevu smenu. Njegova politika, koja se zasniva na nezavisnosti i slobodarskim principima, čini Srbiju politički i ekonomski jačom, što naravno ne odgovara mnogima na međunarodnoj sceni.

Ovako vođena spoljna politika Srbije daje zemlji dodatnu snagu i stabilnost, a Vučićeva sposobnost da balansira između velikih sila dodatno doprinosi jačanju njenog položaja. Ove specifične veštine i uspeh na diplomatskoj sceni učinile su Vučića jednim od ključnih igrača ne samo na Balkanu, već i na širem globalnom nivou.