VAZDUHOPLOVNA AKADEMIJA PROSLAVILA 100 GODINA POSTOJANJA: Er Srbija vec dostize rezultate JAT-a (VIDEO, GALERIJA)


IZVOR: Katarina BLAGOVIĆ - 22.09.2024 | 13:00


Poslednji aero-miting u Vršcu organizovan je 2014. godine.

Foto: ST/Tamara Pavišić
VAZDUHOPLOVNA AKADEMIJA PROSLAVILA 100 GODINA POSTOJANJA: Er Srbija vec dostize rezultate JAT-a (VIDEO, GALERIJA)

Vazduhoplovna akademija proslavila je 100 godina postojanja velikim međunarodnim aero-mitingom danas u Vršcu.

Ulaz je bio slobodan, a na njemu učestvuje više od 50 letelica Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, nacionalne avio-kompanije Er Srbija, kao i privatnih avio-kompanija i sportske avijacije, saopštila je Vazduhoplovna akademija.

Na ceremoniji se obratio Jirži Marek, generalni direktor Er Srbija

- Ekstremno smo ponosni zbog ugovora i šanse za mlade ljude - istakao je Marek.

 

 

Na pitanje da li ce ovo postati praksa, rekao je: Verujem da hoće, da ce se nastaviti. 
Kadeti ce se obucavati na erbasu A320

Gabrijela Grujić, v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija se takođe obratila.

- U rekonstrukciju kompletnog trening centra bice ulozeno 48 miliona evra. Tu spada rekonstrukcija svih objekata, koji su devastirani, objekata koji su za smeštaj studenata, oprema, simulator erbas A320, saobrćajnice, putevi.... Danas smo objavili da počinjemo sa rekonstrukcijom, a očekuje se da bude gotov krajem 2025. I pocetkom 2026. POGLEDAJ GALERIJU

 

Obratila se i Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca

- Ovo je važan dan za Vršac, akademija obeležava jedan vek. Danas zahvaljujući Vladi Republike Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću imamo investiciju- rekonstrukciju kompletnog trening centra u Vršcu. Ovom investicijom Vazduhoplovna akademija bice lider u obrazovanju vazduhoplovnog osoblja.

Goran Vesic, ministar gradjevinarstva , saobraćaja i infrastrukture

- Za nas je posebno važno, kad se razvija naša avio-industrija da imamo obrazovnu komponentu. Mi smo zaključno sa 31.08. Imali 3 miliona putnika, sto je osam odsto više nego prethodne godine. Er Srbija vec dostize rezultate JAT-a. 100 godina tradicije je velika tradicija, a mi imamo 100 godina tradicije pilota i to govori koliko je Srbiji važno vazduhoplovstvo. Er Srbija je potpisala ugovor o skolovanju 10 pilota, ovde ce biti investirano oko 50 miliona evra. Prednjačimo kad je obrazovanje u pitanju, posebno dualno POGLEDAJ GALERIJU

Poslednji aero-miting u Vršcu organizovan je 2014. godine.

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović rekao je da zahvaljujući investicijama Vlade Srbije akademija ima najveći evropski potencijal za obuku pilota aviona i pilota helikoptera, avio-inženjera, kontrolora letenja, avio-mehaničara i drugih vazduhoplovnih specijalista u skladu sa konceptom dualnog obrazovanja.

Najavio je da će njihova ustanova uskoro postati i dom tehnološki najnaprednijeg simulatora letenja za obuku pilota putničkih aviona tipa Erbas A320.

- Naša generacija je svedok brzog tehnološkog napretka avio-industrije, nadam se da će Vazduhoplovna akademija nastaviti svoj ubrzani razvoj kako bi ostala najznačajnija institucija za školovanje mladih, koji predstavljaju budućnost srpskog civilnog i vojnog vazduhoplovstva - istakao je Cvijović.

Gošća iz inostranstva Melani Astle biće zadužena za akrobatski deo programa i nastupiće u akro-rutini sa svojim avionom Ekstra 330.

Vojska Srbije će, pored helikoptera Mi-35M, Mi-17 i školskog aviona Lasta, u završnom delu predstaviti svoje borbene avione MIG-29, koji će zajedno sa putničkim avionom Erbas A320 nacionalne avio-kompanije Er Srbija preleteti iznad vršačkog aerodroma.

Helikopterska jedinica MUP-a Republike Srbije učestvovaće sa helikopterima Erbas H145, H215 Sperpuma i Kamov Ka - 32.

Vazduhoplovna akademija kao Nacionalni vazduhoplovni trening centar za obrazovanje stručnih kadrova za civilno i vojno vazduhoplovstvo u svom sastavu ima srednju stručnu vazduhoplovnu školu, visoku školu strukovnih studija i eksternu nastavnu bazu u Vršcu.

BONUS VIDEO