PEŠTER SADA I DEFINITIVNO "SRPSKI SIBIR": Jutro dočekao sa temperaturom u minusu


IZVOR: Republika/M.S. - 22.09.2024 | 15:56


Meštani kažu: "Navikli smo"

Foto: RINA
PEŠTER SADA I DEFINITIVNO "SRPSKI SIBIR": Jutro dočekao sa temperaturom u minusu

Poslednjeg dana leta, selo Karajukića bunari na Pešterskoj visoravni dočekalo je neobično zimsko jutro sa temperaturom od minus 2.5 stepena. Meštani su izjavili da su navikli na izrazito hladna jutra i da su već spremni za zimu, te ističu da su uslovi surovi, ali da ne bi menjali život u selu ni za kakav velegrad.

Selo Karajukića bunari poznato je kao najledenija tačka Srbije i jedna od najledenijih u regionu. 2006. godine, zabeleženo je kao drugo najhladnije mesto na Balkanu sa temperaturom od -39,5 stepeni, dok je veći minus zabeležen samo na Igmanu sa temperaturom od -42,5 stepeni. Ovo selo je poznato po stočarstvu, a školuju se oko 300 dece u matičnoj školi i šest isturenih odeljenja. Meštani su pohvaljeni zbog redovnog pohađanja nastave uprkos surovim uslovima.

Meštani sela ističu da su navikli na duboki minus i da su se već pripremili za zimu. Iako se bave stočarstvom, ističu da ne bi menjali život u selu ni za kakav velegrad. Pohvaljeni su zbog redovnog pohađanja nastave uprkos surovim uslovima, a selo je poznato kao jedno od najledenijih mesta u regionu.

Meštani sela Karajukića bunari ističu da su navikli na izrazito hladna jutra i da su se već spremili za zimu. Selo je poznato kao jedno od najledenijih mesta u regionu, a meštani se mahom bave stočarstvom. Navode da su uslovi surovi, ali da ne bi menjali život u selu ni za kakav velegrad. Pohvaljeni su zbog redovnog pohađanja nastave uprkos surovim uslovima.