OVO GODIŠTE PRVO SLUŽI VOJNI ROK! Otkriveno i kada počinju da stižu pozivi!


IZVOR: Republika/J.B. - 24.09.2024 | 09:53


Sveže informacije o redovnom i obaveznom služenju vojnog roka u Srbiji!

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE
OVO GODIŠTE PRVO SLUŽI VOJNI ROK! Otkriveno i kada počinju da stižu pozivi!

Posle 13 godina, obavezno služenje vojnog roka se vraća u Srbiju, a prvi vojnici bi trebalo da budu u kasarnama već u septembru naredne godine.

General major Tioslav Janković, načelnik operativne uprave Generalštaba Vojske Srbije, istakao je da se neće drastično promeniti način služenja vojnog roka. Prva generacija koja će biti obuhvaćena novim programom će obuhvatiti mladiće od 19 do 27 godina, odnosno 30 godina za one koji budu odlagali vojni rok.

Foto: Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Vojska Srbije

Dobrovoljno služenje vojnog roka za devojke

Za devojke će služenje vojnog roka biti na dobrovoljnoj bazi, a najmlađe godište koje će biti obuhvaćeno ovim programom jeste 2006.

General major Janković je istakao da će pozivi biti upućeni naredne godine, već u prvim mesecima, a da će za one koji izaberu služenje vojnog roka s oružjem biti moguće odlaganje. 

Prigovor savesti kao mogućnost će ostati, a za sve koji odaberu civilnu službu biće pokušano da se nađe mesto unutar Vojske Srbije.

Foto: Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Uskoro obavezno služenje vojnog roka

Obuka i znanja tokom služenja vojnog roka

General major Janković je detaljno opisao planiranu obuku vojnika tokom služenja vojnog roka. Prvih mesec dana vojnici bi imali opštu individualnu obuku koja će ih naučiti osnovnim veštinama korišćenja ličnog naoružanja, prve pomoći, kretanja na bojištu i drugim veštinama bitnim za vojnički život.

Za drugi mesec je predviđeno sticanje znanja vezanih za vojnu evidencionu specijalnost, a poslednjih 15 dana bi bili posvećeni davanju doprinosa unutar tima i sagledavanju uloge u jedinici.

Foto: Vojska Srbije

Vojska od sledeće godine obavezna za muškarce

Značaj obaveznog služenja vojnog roka za Vojsku Srbije

General major Janković ističe da će obavezno služenje vojnog roka doneti značajne benefite Vojske Srbije, uključujući značajno podmlađen rezervni sastav i veći broj vojnika koji će pokazati interesovanje da nastave kao profesionalni vojnici.

On naglašava da će vojnici steći jasnu predstavu o svojoj ulozi u odbrani zemlje, te da će služenje vojnog roka biti jedna kockica u mozaiku odrastanja i sazrevanja.

General major Janković naglašava da nema razloga za strah od vraćanja obaveznog služenja vojnog roka, te da je osnovni pokretač odluke potreba da se osigura adekvatan priliv regruta za odbrambene snage zemlje.

On ističe da će se fokusirati na naoružanje i vojnu opremu, te da je obavezno služenje vojnog roka deo šire strategije jačanja odbrambenih sposobnosti zemlje.

(Prva TV)

BONUS VIDEO