MLADIĆI U SRBIJI ĆE MOĆI DA ULOŽE "PRIGOVOR SAVESTI", ALI TO NE ZNAČI DA NEĆE IĆI U VOJSKU! Evo šta ih čeka ako to urade!


IZVOR: Republika - 27.09.2024 | 20:34


I oni sa oružjem, ali i oni bi bez njega, vojni rok bi trebalo da odsluže u svojim gradovima ili u najbližim garnizonima.

Foto: Tanjug
MLADIĆI U SRBIJI ĆE MOĆI DA ULOŽE "PRIGOVOR SAVESTI", ALI TO NE ZNAČI DA NEĆE IĆI U VOJSKU! Evo šta ih čeka ako to urade!

Kada se sledećeg septembra vrati obavezno služenje vojnog roka regruti od 19. do 27. godine će se podeliti praktično u tri grupe. Najmlađi regruti koji žele da služe sa oružjem biće 75 dana u vojsci, stariji od njih će najverovatnije malo kraće služiti vojsku, dok će oni koji ulože prigovor savesti biti u "civilnoj vojsci" ukupno 155 dana.

Budući regruti moći će da izraze prigovor savesti i da služe vojni rok bez oružja. Međutim, to neće biti kao nekad po bolnicama, pozorištima ili vrtićima, već u kasarni. Ali duplo duže, 155 dana ili 5 meseci. Umesto puške zadužiće četke, džogere i kutlače. Umesto jurcanja po poligonima, sledi im čišćenje kupatila, sređivanje dvorišta i priprema i serviranje obroka, piše Blic.

I oni sa oružjem, ali i oni bi bez njega, vojni rok bi trebalo da odsluže u svojim gradovima ili u najbližim garnizonima. A po svemu sudeći, vikendima će biti kod kuće. Budućim vojnicima, zaposlenima, mirovaće radni odnos, to će biti izvodljivo u javnim preduzećima, ali je pitanje kako će biti kod privatnika

Pukovnik u penziji, Miroslav Španović, govorio je o povratku vojnog roka u Srbiji

- Govorimo o dve vrste služenja, redovno služenje vojnog roka od 75 dana i oni koji se pozovu na bilo kom osnovu, da zbog toga što imaju prigovor savesti i ostalo, po bilo kojim osnovima oni će služiti duplo više, znači 150 dana. U vojsci postoji ogroman broj mogućnosti kako će se služiti, ako ne žele da donose oružje i ostalo. Ili će raditi u kuhinji kao pomoćni radnik, ili će biti u radionicama pomoćni radnik, ili će biti vatrogasci u vojsci i slično, ali će vojni rok služiti kod nas, umesto 75 služiće će 150 dana - naveo je on, pa dodao:

- Onaj ko služi onako kako se služi vojni rok, njemu je daleko teže, moraće više da uloži sebe. Oni će raditi od ponedeljka do petka, 6 sati pre podne, 2 sata posle podne, subotom će imati 6 sati obuke, a nedeljom će imati sportske aktivnosti i kulturne delatnosti. Prvi koji krenu u vojsku po dosadašnjim predviđanjima, znači u septembru iduće godine, to će biti generaciji 2006. Srbija je došla u vrlo složenu situaciju za 14 godina, mi smo izgubili 280.000 rezervnog sastava. E sad, tih 280.000 rezervnih sastava izgubljeno, nama je sad najmlađi rezervista 34, 35 godina. I to je vrlo opasno za zemlju, jer totalna odbrana, kako je naša strategija odbrane, dovodi do toga da možemo se naći u situaciji da jednostavno nemamo vojnika koji će odgovoriti u slučaju potrebe po bilo kom osnovu. Da li je osnov rat, napad od drugih zemalja, da li je osnov raznorazne nesreće od zemljotresa, poplava i svega ostalog u šta može vojska da se uključi zbog svoje tehnike i svojih mogućnosti - objasnio je on.

Bonus video