UMRO RADENKO RANKOVIĆ!


IZVOR: Republika - 29.09.2024 | 17:22


Sahrana će se održati u sredu, 2. oktobra sa početkom u 13 časova na beogradskom Novom groblju.

Foto: Instagram.com/ftvprodukcija
UMRO RADENKO RANKOVIĆ!

Radenko Ranković, redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u penziji preminuo je u Beogradu.

Čitav radni vek proveo je na Fakultetu Dramskih Umetnosti na Katedri za filmsku i televizijsku produkciju gde je odškolovao generacije studenata.

Prof. Ranković je bio predani saradnik gotovo svih domaćih filmskih festivala. Objavljivao je radove o tekstove na temu jugoslovenske i srpske kinematografije.

- S tugom se opraštamo od našeg poštovanog profesora i kolege mr Radenka Rankovića redovnog profesora u penziji. Zauvek ćemo ga pamtiti kao vrsnog pedagoga posvećenog znanju i radu sa studentima - objavljeno je na Instagram stranici FDU.

Sahrana će se održati u sredu, 2. oktobra sa početkom u 13 časova na beogradskom Novom groblju.

Podsećamo da je Srbija u avgustu ostala bez još jednog uvaženog profesora. Naime, Ranko Bugarski, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu u penziji, preminuo je u 92. godini.

Rođen je u Sarajevu, gde je završio engleski i nemački jezik na Filozofskom fakultetu. Doktorirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1969, s temom "Predlozi over, under, above, below i beneath u savremenom engleskom jeziku“.

Od 1958. do 1961. bio je nastavnik engleskog jezika u Zavodu za učenje stranih jezika u Sarajevu, zatim prelazi na beogradski Filozofski fakultet, gde je radio kao asistent na Odseku za anglistiku, a redovni profesor postao je 1980.

Studentima anglistike predavao je englesku sintaksu, uvod u lingvistiku i teoriju prevođenja, a studentima opšte lingvistike sociolingvistiku.

Bonus video