OVO SU BILE TITOVE POSLEDNJE REČI: Maršalov lekar otkrio sve, injekcije nosili u torbicama!


IZVOR: Republika/N.M. - 01.10.2024 | 01:30


Dr Stanković je otkrio da je lečenje Josipa Broza Tita bilo obavijeno velom tajne

Foto: Profimedia
OVO SU BILE TITOVE POSLEDNJE REČI: Maršalov lekar otkrio sve, injekcije nosili u torbicama!

Josip Broz Tito, nekadašnji predsednik SFRJ, preminuo je 4. maja 1980. godine u Kliničkom centru u Ljubljani, samo tri dana pred svoj 88. rođendan. U emisiji kod "Mire Adanje Polak", dr Milomir Stanković, Titov lični lekar tokom boravka u bolnici u Ljubljani, otkrio je detalje iz poslednjih dana života nekadašnjeg lidera.

Tajnost oko lečenja

Dr Stanković je otkrio da je lečenje Josipa Broza Tita bilo obavijeno velom tajne. Čak su morali da budu oprezni u bolnici kako ne bi privukli pažnju novinara, koji su pokušavali da saznaju više o Titovom zdravstvenom stanju. Injekcije su nosili u torbicama kako bi očuvali tajnost, a niko od Titovih pratilaca nije znao šta im tačno daju.

Prvi susret sa Titom

Dr Stanković je opisao svoj prvi susret sa Titom, ističući da je lider bio veoma blagonaklon prema njemu i imao poverenja u njega. Tito je pokazao znake reume, ali je istovremeno skrivao ozbiljnije zdravstvene probleme.

Upozorenje lekara

Lekar je svedočio o ozbiljnom zdravstvenom stanju Tita, posebno naglašavajući situaciju oko njegove noge. Iako su lekari upozoravali Tita na ozbiljnost stanja i preporučivali hirurško lečenje, on nije bio sklon tome, izražavajući strah od amputacije.

Pogrešna terapija

Dr Stanković je istakao da su odugovlačenje sa amputacijom noge i insistiranje na terapiji lekovima umesto hirurškom intervencijom doveli do pogoršanja Titovog zdravstvenog stanja. Na kraju, sklerotična pločica u butnoj arteriji uzrokovala je krvarenje i bila glavni uzrok Titove smrti.

Poslednje reči i smrt

Pre nego što je pao u veštačku komu, Tito je izgovorio poslednje reči: "Šta sve ovo treba da znači?!" Njegov život je okončan 4. maja 1980. godine, u 15.05 časova.

Dr Milomir Stanković je kroz svoje svedočenje otkrio mnoge detalje iz Titovih poslednjih dana, bacajući svetlo na tajne i dramatične okolnosti koje su pratile kraj života jednog od najznačajnijih lidera 20. veka.

 

BONUS VIDEO: